Волинь Новини

Із 17 січня невакцинованих волинян відсторонять від роботи: кого саме

Із 17 січня невакцинованих проти коронавірусу працівників закладів охорони здоров’я, органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств відсторонятимуть від роботи.

Головний державний санітарний лікар Волині Наталія Янко під час брифінгу в облдержадміністрації інформувала, що четверта хвиля епідемії коронавірусу іде на спад, а ситуація перебуває під контролем.

«Відбувається щотижневе зменшення кількості захворілих. Темпи зниження становлять 30%. Останній показник, який тримав нас у червоній зоні, – це коефіцієнт виявлення нових випадків. За останні три дні він коливався в межах 16-12% при базовому показнику у 30%, – сказала вона. – На сьогодні нараховується 1750 активних випадків. На початку грудня їх було понад 11 тисяч. Тобто показник знижується і становить 170 на 100 тисяч населення. Він нижчий ніж у середньому в Україні на 38%».

Наталія Янко акцентувала, що потрібно дотримуватися санітарних правил, особливо у зв’язку з наближенням новорічно-різдвяних свят: масковий режим, дезінфекція рук, уникнення масових заходів, дотримання дистанції. Як нагадала, за порушення правил, зокрема за відвідування закладів без сертифікатів вакцинації, загрожують високі штрафи.

Вона розповіла, що на сьогодні в області циркулює штам Дельта: «І ми прогнозуємо, що він буде циркулювати й наступного року. Але уже, на жаль, в Україні зареєстровано новий штам вірусу Омікрон, який прийшов із ПАР. Хочу сказати, що країни Європи ввели нові обмеження на пересування. Як знаєте, скасовано багато авіарейсів у зв’язку з тим, що є хворі серед персоналу авіакомпаній. Тому вводяться нові обмеження задля попередження поширення нової хвилі. Нам також потрібно це робити. Перший випадок штаму Омікрон в Україні підтвердили 18 грудня в референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ методом секвенування і п’ять нових випадків – в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського. Таким чином загалом виявлено шість випадків захворювання штамом Омікрон. Два випадки виявили у мешканців Києва, два – у Київській області й по одному випадку – у Львові та Дніпрі. Троє осіб повернулися з-за кордону (Німеччини, Польщі, ОАЕ). Перший пацієнт переніс хворобу легко і вже отримав негативний результат тестування. Наразі триває епідемічне розслідування інших випадків».

Усі протиепідемічні заходи, зокрема й вакцинація, актуальні й для штаму Омікрон.

Окрім того, невакцинованих громадян чекатиме чергова хвиля відсторонення від роботи. Це відбуватиметься з 17 січня.

«До попередніх категорій професій будуть приєднані медичні працівники, працівники органів місцевого самоврядування і комунальних підприємств. 95% працівників закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу, екстрену медичну допомогу, вакциновані. Деякі невакциновані мають протипоказання або перехворіли. Тому медичних працівників, які можуть бути відсторонені, в нас небагато», – сказала Наталія Янко.