Волинь Новини

Оздоровлення охорони здоров‘я: чого очікувати у 2022 році?

Уряд і Міністерство охорони здоров’я, не завершивши реформу медичної галузі, вирішили її знову «реформувати». Пропонується створювати госпітальні округи, укрупнювати лікарні; вводяться нові поняття кластери, надкластери; вторинка об’єднується з третинною у спеціалізовану медичну допомогу…. і ще багато інших новацій. А що за цими змінами? Чи буде якісніше, простіше і дешевше лікуватися людині? І чи реальним є зростання зарплат медикам і подолання кадрового дефіциту медпрацівників.
Про це говорили в ефірі каналу «Аверс» з народною депутаткою Іриною Констанкевич.
Під час виїзної Колегії МОЗ у Луцьку порушила питання створення додаткового кластеру й на 23 окрузі. Адже про поліські райони знову забули. Та й відстані між віддаленими населеними пунктами до кластерних лікарень у Луцьку, Ковелі, Нововолинську сотні кілометрів. Мешканці окремих населених пунктів будуть дискриміновані, доступних і якісних медичних послуг вони не отримають”, – наголосила Ірина Констанкевич.
Оптимізація видатків на державну систему охорони здоров’я. Перекладання зобов’язань на територіальні громади. Зелене світло платній медицині – такою пропонує уряд медичну реформу.
Ми як депутати-мажоритарники не підтримуємо такі ініціативи. Адже розуміємо, що вирішити проблеми охорони здоров’я переклавши фінансування на місцеві бюджети – це безперспективно.
Волинський перинатальний центр як флагман позитивних змін.
На розширеній колегії МОЗ, присвяченій питанням охорони материнства і дитинства, Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства та дитинства, яке очолює депутатка обласної ради від «ЗА МАЙБУТНЄ» Ірина Горавська, отримало від Міністра Віктора Ляшка відзнаку «За лідерство в трансформації системи охорони здоров’я».
За підтримки голови Волинської обласної ради та депутатів від «ЗА МАЙБУТНЄ» на ремонт неонатального корпусу було виділено 20 млн грн.
Відділення неонатального центру відкриває можливості для високоякісного лікування та допомоги категорії новонароджених пацієнтів найвищої групи перинатального ризику.