Новини

Постановка жінок на військовий облік: які професії необхідно прибрати

Постановка жінок на військовий облік не передбачає обов’язкового призову або мобілізації в ЗСУ. Військові експерти вважають, що низку професій можна виключити зі списку, оскільки він складався людьми, які не знайомі з поняттям мобілізаційної підготовки. Про це пише «Сегодня».

У той же час, як повідомили джерела видання в міністерстві оборони, список «жіночих» професій, представниці яких мають ставати на військовий облік, якщо і скорочуватиметься, то дуже несуттєво.

«Там точно не виявиться монахинь та танцівниць з нічних клубів. Всі інші повинні розуміти, що військовий облік – це можливість консолідувати країну у разі потреби. Крім того, жінки зможуть отримати базові навички щодо захисту себе та своєї родини», – уточнили у відомстві.

Водночас, на думку військових експертів, у списку багато зайвих спеціальностей і не виключено, що згодом їх з нього виключать.

«У списку потрібно залишити медиків, телефоністок, топографів, цивільних авіадиспетчерів, IT-фахівців, бухгалтерів, діловодів, метрологів, стандартизаторів. Тобто залишити потрібно всіх, хто знадобиться у військовій справі. Викреслювати можна журналісток, офіціантів, готельєрів, малярів, штукатурів, бібліотекарів», – сказав військовий експерт Олег Старіков.

Він додав, що початковий список складався людьми, які не знайомі із поняттям мобілізаційної підготовки.