Новини

Щоб риба не задихнулася: природозахисники радять пробивати ополонки

Як стало відомо, державна екологічна інспекція у Волинській області звертається до всіх користувачів водойм з проханням вжити заходів, щоб не допустити загибелі риби та інших водяних тварин внаслідок можливого зменшення кількості кисню, розчиненого у воді. Попереду — період небезпеки замору риби.

Про це інформують у пресслужбі інспекції, передає Район. Шацьк.

Відтак, зима — це складний період в житті водних біоресурсів. І хоча найбільша небезпека для риби настає наприкінці зими, після тривалого льодоставу, коли об’єми кисню, необхідного для дихання риб та інших водних організмів значно зменшується, про перебіг зимування риби можна починати дбати вже і зараз.

Основні заходи, що допоможуть поліпшити кисневий режим і запобігти заморам: прорубування ополонок, виставлення рослинних сніпків, збільшення проточності водойм, штучна аерація. Ополонки роблять ближче до берегів розміром не менше 100 см х 100 см. Їх потрібно вкривати соломою або очеретом для попередження від замерзання та для забезпечення проходження у водойму атмосферного кисню.

І хоча показник мінімального вмісту кисню у воді взимку для кожного виду риб свій, мінімальна допустима норма розчиненого у воді кисню для рибогосподарських водних об’єктів становить 4,0 мг/дм³.

З метою попередження явищ можливої задухи риби, закликаємо перш за все самих рибалок подбати про рибні запаси й самостійно проводити роботи з попередження їх загибелі.

«Будьмо активними та небайдужими до порятунку водних живих ресурсів, щоб не допустити зменшення їх кількості та видової різноманітності!» – просять в інспекції.