Волинь Новини

Луцькі ліцеї №14 і №21: як тепер зараховуватимуть учнів

У Луцьку з 1 січня гімназії № 14 і № 21 стануть ліцеями. Через зміну статусу передбачаються деякі зміни умов зарахування учнів у п’яті та десяті класи.

Про це сайту новин Луцька «Конкурент» розповів начальник департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар.

Зі слів Віталія Бондаря, до 1 січня 14 і 21 гімназії залишаються гімназіями, а з 1 січня вони отримують статус ліцеїв.

Віталій БондарВіталій Бондар

 

Зміна статусу – вимога закону

Зміна статусу – це вимога закону про середню освіту, який визначає три ланки: початкова школа (1-4 класи), гімназія (5-9 класи) і ліцей (10-11, а з 2027 року – 10-12 класи).

Школи мають визначитися з поділом на ланки, наприклад, чи вони залишаться школами І ступеня, чи гімназіями, у складі яких функціонуватимуть школи І-ІІ ступенів, чи ліцеями, в яких, за рішенням засновника, в їх складі будуть функціонувати ще й гімназії.

Оскільки і «Луцький навчально-вихований комплекс «Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського» Луцької міської ради Волинської області», і НВК «Луцька гімназія № 21 імені Михайла Кравчука» надають освітні послуги ІІІ ступеня (тобто передбачене навчання в 9 – 11 (в перспективі – 12) класах), то вони стали ліцеями.

«Далі будуть інші навчальні заклади, які за типами закладів освіти також будуть ліцеями. Але статути будуть змінюватися поетапно – кожну сесію буде виноситися та чи інша кількість статутів по закладах освіти, які будуть ліцеями чи гімназіями», – пояснив Віталій Бондар.

Гімназія чи ліцей?

Відповідно до законодавства, навчальні заклади повинні чітко визначитися, чи вони будуть ліцеями, чи гімназіями.

«Луцький навчально-вихований комплекс «Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського» Луцької міської ради Волинської області»><span class=«Луцький навчально-вихований комплекс «Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського» Луцької міської ради Волинської області»

 

Зі слів Віталія Бондаря, якщо заклад освіти набирав менше як 50 учнів у десяті класи, то він автоматично стає гімназією.

«Тому що вимога законодавства – як мінімум два повноцінних десятих класи з трьома профілями. Відповідно, школи, які мають (або мали) меншу кількість  класів, автоматично будуть гімназіями. Ті школи, які мають можливість добрати більше учнів у десятий клас (два класи із кількістю 60+ дітей або три класи і більше) і надаватимуть послуги освіти І, ІІ і III ступеня, відповідно, будуть ліцеями», – розповів головний освітянин Луцької громади.

Зарахування на конкурсних засадах

Законом прописані чіткі умови зарахування учнів до ліцеїв:

  • Зарахування дітей до державних, комунальних і корпоративних ліцеїв для здобуття профільної середньої освіти (до 9-11 (12) класів) відбувається на конкурсних засадах. Конкурс може не проводитися, якщо кількість поданих заяв про зарахування не перевищує загальної кількості вільних місць у відповідних класах.
  • Зарахування дітей до державного, комунального ліцею для здобуття базової середньої освіти (до 5-9 класів) здійснюється на конкурсних засадах, якщо це не порушує право учнів, які здобули початкову освіту в цьому закладі освіти, на продовження навчання в ньому та за умови, що кількість поданих заяв про зарахування перевищує загальну кількість вільних місць у відповідних класах.
  • Зарахування дітей до ліцею на конкурсних засадах (проведення будь-яких заходів, спрямованих на перевірку знань, умінь, навичок чи інших компетентностей дитини) для здобуття початкової освіти (до 1 – 4 класів) забороняється.
фото ілюстративнефото ілюстративне

 

Для здобуття профільної середньої освіти учні не обов’язково повинні проходити конкурсний відбір. Як пояснив Віталій Бондар, якщо, наприклад, в закладі освіти попередньо було три 9-і класи, і ліцей відкриває знову три 9-і класи, то учні, які мають бажання продовжити навчання в 10-му класі, переводяться з класу в клас виключно наказом керівника закладу і конкурсний відбір не проводиться.

Що ж стосується учнів, які мають намір перевестися з інших навчальних закладів, то на вільні вакантні місця проводиться конкурсний відбір, відповідно до положення, який розроблятиме кожен із закладів освіти.

фото ілюстративне><span class=фото ілюстративне

 

«У наказі 2018 року чітко зазначено, що учні з класу в клас переходять згідно з наказом керівника закладу освіти. Учні з інших навчальних закладів переводяться на вільні місця, або у клас, який відкривається додатково.  Першочергове право мають ті учні, які навчалися в цьому заклади, – зазначив Віталій Бондар. – Це першочергове правило на 5-ий клас, на 10-ий клас. Не буде такого, що добиратимуть одразу когось іншого, а своїх будуть направляти в інші заклади».

Якщо кількість бажаючих буде дійсно великою, то, зі слів посадовця, ліцеї будуть відкривати більше десятих класів.