Новини

Українцям нагадали про важливу медичну послугу, за яку не треба платити

В Україні комп’ютерна томографія для пацієнта є безплатною, якщо він має показання та направлення від лікаря.

Таке обстеження безплатно можна зробити у тих закладах, які підписали договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу і мають відповідне обладнання. При цьому, якщо у медустанові вимагають оплату за проведення такого обстеження, це є порушенням прав пацієнта. У такому випадку можна подати скаргу, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України.

Якщо ж пацієнт перебуває на лікуванні у стаціонарі, то всі необхідні обстеження входять до відповідного безплатного пакета послуг, їх проводять одразу в лікарні, куди його госпіталізували.

Щоб отримати та скористатись направленням на безплатну КТ, ви маєте:

– звернутися до свого сімейного лікаря по медичну допомогу. У випадку, якщо лікар бачить таку потребу, то виписує е-направлення на обстеження. У направленні, яке можна отримати на телефон, вказано лише код послуги та інформацію про заклад і лікаря, який і створив це направлення;

– обрати медичний заклад, який надає амбулаторну допомогу за контрактом з НСЗУ. Лікарня чи поліклініка має надавати послуги за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах»;

– зателефонувати до відповідної поліклініки та уточнити, чи має медичний заклад апарат для проведення КТ (томограф) та лікаря, який може зробити обстеження. У випадку позитивної відповіді записатися на діагностику та прийти у визначений час на КТ.

Зазначимо, що при коронавірусі комп’ютерну томографію призначають для визначення стану органів грудної клітини пацієнта за умов, якщо:

– неможливо забезпечити ПЛР-діагностику коронавірусної хвороби COVID-19;

– наявні такі симптоми, як дихальна недостатність, чи є супутні патології;

– у випадку негативного ПЛР-тесту в пацієнтів із вираженими ознаками захворювання при їх важкому загальному стані.

Важливо знати, що позитивний тест на коронавірус за умови задовільного стану пацієнта не є підставою для призначення КТ.

Як наголосили в МОЗ, на сьогодні у всіх 24 областях України у лікарнях встановлено додатково 131 комп’ютерний томограф.