Новини

Як зберегти серце здоровим та коли варто звертатися до лікаря

Серцево-судинні захворювання в Україні є причиною смерті в 69% випадках серед неінфекційних захворювань. Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я, цей показник є одним з найвищих в світі. Українське радіо поговорило з кардіологинею та терапевткою Лідією Волошко та розпитало про те, як зберегти серце здоровим.

Перш за все, каже Лідія Волошко, необхідно від початку стежити за власним здоров’ям –проходити регулярні обстеження. Зазвичай обстеження рекомендують проводити принаймні раз на рік. Деякі огляди, відповідно до рекомендацій лікаря, можна проходити раз на два роки.

“Треба робити загальний аналіз крові, розгорнуту біохімію, ліпідограму. Якщо все гаразд, ми просто за ними слідкуємо. Також обов’язково треба пити достатню кількість рідини – води. Це допомагає тримати розріджену кров: дуже гарно міняються показники згущення крові тільки на тому, що людина починає пити воду”, – каже лікарка Волошко.

Здоров’я серця та заняття спортом

Фізичні навантаження дуже важливі для підтримки здоров’я. Проте, каже лікарка, вправи необхідно підбирати індивідуально. Не всі вправи можуть бути корисними для конкретної особи.

“Коли ми говоримо про фізичні навантаження, я рекомендую їх індивідуально підібрати. Адже якщо людина, яка має 120 кг, вирішить скинути їх, займаючись бігом, це буде дуже погано впливати на суглоби, коліна. Плюс в нас фактично немає доріжок і амортизація буде неправильною”, – зазначає Лідія Волошко.

Також лікарка рекомендує виконувати динамічні вправи. Статичне навантаження з великою вагою, яке є таким популярним серед багатьох чоловіків, є шкідливим для серця та спини. Такі вправи призводять до підвищення тиску. А тому Лідія Волошко рекомендує натомість займатися на велосипеді, орбітреку, плавати в басейні.

Вакцинація від COVID-19, коли є проблеми з серцем

Окремим важливим питанням для здоров’я серця є питання вакцинації від COVID-19. Лідія Волошко каже, що вакцинація можлива навіть якщо людина має проблеми з серцем: Вакцинація рекомендована, проте робити її потрібно тоді, коли ваш стан стабільний: цукор та тиск в нормі. Бо високі показники цукру, тиску і стрес, який людина переживає, коли нагнітає ситуацію, призводять до того, що стає погано”.

Лікарка каже, що дуже важливо не нервуватися та довіряти лікарю, адже психоемоційний стан пацієнта також часто впливає на самопочуття.

Вплив кави та міцного чаю

Каву та міцний чай можна пити, якщо людина абсолютно здорова і не зловживає цими напоями. Як реакція на міцну каву може бути тахікардія, тобто пришвидшене серцебиття, яке іноді може бути неритмічним. Якщо ви вживаєте каву, то слід пити не більше 1-2 чашок середньої міцності вранці. Кава, випита ввечері, може зашкодити вашому сну”, – каже Лідія Волошко.

Який тиск є нормальним

За словами лікарки Волошко, загальноприйнятою нормою тиску є 120-130/80. Якщо в людини показники тиску змінилися до рівня 140/90 це може означати початок гіпертонічної хвороби. В такому випадку слід звернутися по консультацію лікаря.

“Якщо є початок гіпертонічної хвороби, потрібно звернутися до кардіолога і для початку вияснити причину: ожиріння, сидяча робота, постійний стрес, психологічні проблеми. Також можуть бути проблеми з нирками, генетичні схильності. Якщо ми говоримо про людину, яка має цукровий діабет, її тиск не має бути понад 130”, – каже Лідія Волошко.

Проте, каже лікарка, існує індивідуальний підхід до визначення проблем з тиском. Для цього протягом двох тижнів людині слід вимірювати собі тиск зранку і ввечері. Якщо в людини стресова робота, можна також вимірювати тиск ще й в обідній час. Часто, каже Волошко, люди звикають до підвищеного тиску та не відчувають симптомів проблеми.

Якщо німіє рука або болить під лівою лопаткою

Якщо німіють пальці, це означає, що порушена іннервація певного нерву. Часто може бути проблема з хребтом – це важливо, адже зараз в нас зазвичай сидяча робота. Неправильне сидіння, зайва вага – це предиктори, що будуть проблеми зі спиною і вони можуть давати якраз таку скаргу”, – каже Лідія Волошко.

Проте, якщо існує підозра, що оніміння з’являється через проблеми з серцем, необхідно пройти обстеження та дізнатися обставини за яких виникає такий симптом: “Також важливо знати, чи рука німіє при навантаженні чи нього, зі зміною положення тіла. Якщо є підозра на серце, то треба зробити велоергометрію або тредміл-тест. Людині чіпляють датчики як на ЕКГ, вона сідає на велосипед чи стає на бігову доріжку і під навантаженням записується ЕКГ. Якщо є ішемічні зміни, під час яких в людини виникають скарги, то йдеться швидше за все про серце”, – розповідає лікарка.

Біль під лівою лопаткою, у лівій частині нижньої щелепи, лівій руці, грудині – це все ознаки проблем з серцем. У таких випадках слід звертатися по допомогу лікаря та не звертати увагу на свій вік. Лідія Волошко розповідає історію 18-річного пацієнта в якого стався інфаркт, але лікарі не одразу діагностували цю проблему саме через вік пацієнта.

“Він пішов до лікаря, проте, з огляду на його молодий вік, сказали, що це невралгія. Так він ходив рік і через рік вирішив сам собі зробити ЕКГ, пішовши в поліклініку. На ЕКГ побачили застиглі дуги, подібні на гострий інфаркт. Викликали швидку, зробили коронарографію, судинки були чисті, але інфаркт вже стався раніше. В хлопця, якому тоді було вже близько 20 років, половина серця відмерла та був величезний тромб”, – ділиться історією лікарка.