Волинь Новини

Показали відео аварії, в якій загинув єпископ з Луцька

Винуватець смерті відомого волинського священника Олега Ведмеденка намагався втекти з місця ДТП й не надав жодної допомоги постраждалому.

Про це свідчать записи з камер відеоспостереження, які потрапили в розпорядження ІА Волинські Новини.

Нагадаємо, ввечері 14 листопада на проспекті Василя Мойсея у Луцьку трапилася моторошна дорожньо-транспортна пригода. П’яний водій легковика марки Mazda збив на тротуарі засновника та постійного ведучого Біблійної школи духовного вдосконалення 60-річного Олега Ведмеденка, який наступного ранку помер у лікарні.

Водієм виявився 22-річний житель села Жидичин Роман Савич. Рівень алкоголю в його крові перевищував норму в 6 разів.

За фактом ДТП розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286-1 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння) Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

16 листопада у Луцькому міськрайонному суді ухвалили рішення взяти Романа Савича під варту на час слідства на 60 діб.

22-річний Роман Савич і раніше мав проблеми з законом. Минулоріч він із газовим балончиком напав на працівників муніципальної варти Луцька. Тоді йому призначили мінімальне покарання у вигляді 3 років обмеження волі, оскільки стаття передбачала від 3 до 5 років обмеження, або ж навіть позбавлення волі. Також його притягували до відповідальності за керування автомобілем, на якому були номерні знаки іншого транспортного засобу.

Як розповів у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини адвокат потерпілої сторони Роман Хомич, наразі кримінальне провадження перебуває на стадії досудового розслідування.

«З-поміж іншого, слідчим було призначено низку експертиз, очікується надходження висновків. Гадаю, маючи висновки експертиз, буде достатньо доказів, щоби вручати підозрюваному обвинувальний акт й направляти провадження до суду», – зауважив адвокат.

Водночас Роман Хомич повідомив, що після ознайомлення з відеозаписами з камер спостереження потерпіла сторона звернулася із заявою про притягнення водія до кримінальної відповідальності за ст. 135 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за залишення людини у небезпечному для життя стані.

Зауважимо, що на відеозаписах дійсно чітко зафіксовані обставини ДТП, після якої водій намагався залишити місце аварії, тобто по суті втекти від відповідальності. Більше того, поведінка підозрюваного свідчить, що він не мав наміру надавати допомогу потерпілому й вочевидь усвідомлював, що скоїв.

«Потерпіла сторона, сім’я Олега Ведмеденка, вкрай обурена такими діями підозрюваного, тому що він фактично залишив ще живого потерпілого у безпорадному стані, а це своєю чергою призвело до тяжких наслідків, а відтак і смерті, – пояснює адвокат. – Якби водій залишився на місці аварії, спробував допомогти, щонайменше викликати швидку, можливо, це врятувало б життя».

«На відео можна чітко відстежити, як водій після зіткнення виходить з машини, озирається, чи ніхто за ним не біжить і не спостерігає, та спокійним кроком йде у сторону парковки розважального центру «Промінь». Проте там його перепиняють небайдужі перехожі, які стали очевидцями наїзду і зорієнтувалися в ситуації. Вони намагаються розпитати у нього, куди і звідки він іде. Свідок, який був найближче в момент ДТП, перебігає з іншої сторони дороги, після чого спільними зусиллями небайдужі утримують водія й передають поліції, яка прибуває за кілька хвилин», – констатує адвокат.

До слова, наразі в підозрюваного змінився адвокат. Попередній адвокат контактував із потерпілою стороною й заявляв, що його підзахисний визнає вину в повному обсязі.

«Якою буде позиція тепер, із новим адвокатом, ми не знаємо», – зауважив Роман Хомич.

Нині потерпіла сторона очікує, коли справу передадуть до суду. Як розвиватимуться події далі та який термін ув’язнення отримає підозрюваний, залежить зокрема і від того, яку модель захисту обере сторона обвинувачення.