Волинь Новини

Сир надихає, вважає Лариса Шелуха, сироварка з Шацька

Вона виготовляє різні сири, соуси до них, сирні цукерки та організовує дегустації за келихом крафтового вина. І це все на Волині.

До вашої уваги розмова, яку підготував Багатий Бодня з пані Ларисою про сир та натхнення:
– Чим саме цікавий рік, що минає, для вас особисто.
– Насамперед цікавими людьми. Багато з ким познайомилась, багато вчилася, бо вже третій рік займаюсь сироварінням, і кожного дня відкриваю для себе все нове і нове. Рік цікавий: приїжджали з Запоріжжя, зі Львова. Ми проводили багато сирних дегустацій, окрім продажу сирів безпосередньо відпочивальникам чи через інтернет, на ярмарках.
– Розкажіть про дегустації.
Ми їх робимо в себе, маємо спеціальну залу, пропонуємо продегустувати сети (набори) наших сирів. Це коштує 70-100 грн/сет. Ці дегустації відбуваються з травня по жовтень, коли гарна погода. Додатково пригощаємо своїм крафтовим вином: з чорної горобини, винограду, малини, смородини.
– Які сири маєте на продаж?
Щодо сирів, то пропонуємо: моцарелу, бурату, вершковий, бринзу, сулугуні, моцарельні рулети з рикотою або з в’яленими вишнями, сливами, в’яленими томатами, вершковий сир типу суфле, який можна і з варенням подавати й підсолити.
Молоді сири – 200-250 грн/кг.
Тверді, витримані: карпатський(В мене всі технології вже мають свої назви, бо я вважаю, що коли робиш сир, то в технологічну карту вносиш своє, виходить свій авторський сир.Ти підлаштовуєш рецепт під своє молоко, свій смак.), гауда, базерон, лавандовий, шафрановий (до речі, шафран вирощений у нас на Волині), буковинський з білими грибами, мита скоринка, ранковий, два види монастирського, гран під пармезан.
Витримані -350- 450 грн/кг.
Сири в банках – 130 грн/баночку.
Можу похвалитись і сиром з пліснявою: і білою, і рожевою, і блакитною, і зеленою. Ціна таких сирів – 400 грн/кг.
Також я роблю соуси до сирів: грушевий, персиковий, журавлиновий, вишневий, грушевий з гірчицею, з паприкою. Ціна 80/баночка 0,2 г.
– Ви ще славитесь виробництвом сирних цукерок. Розкажіть нам.
Як тільки почала робити сир, то задумалась над тим, як робити сирні цукерки. Роблю їх зі своїх витриманих сирів (не менше двох місяців витримки) з додаванням бельгійського шоколаду та без цукру. Це корисні та натуральні цукерки. Маю поціновувачі по всій Україні.
 Так все у вас розвивається, багатий асортимент, але є ж і труднощі, виклики?
Як без них. По-перше, сир сам по собі дорогий, стараємось зробити дешевше для людей, щоб людина могла попробувати якісне, справжнє. В нашому регіоні ще є якісне, екологічне молоко. Але ціна тих сирів, що в магазинах менша, а люди ще не привчились до якісного сиру – не всі розуміють.
По-друге, і найголовніше для нас – це узаконення крафтового виробництва. Хочеться, щоб держава хоч трохи підтримувала таких виробників як ми. Сир ми варимо разом з чоловіком Юрієм, який допомагає мені на всіх етапах до варіння і догляду після варіння.
Але, коли немає сил, то сири – це розрада, знімають будь-яку несилу. За три роки натхнення не зникло, немає вигорання, воно мене надихає, підіймається енергія, я цим і в цьому живу. Процес варіння сиру надихає, мені подобається доглядати за сиром, як за малою дитиною.
– Щоб ви хотіли побажати своїм клієнтам, нашим читачам, своїм колегам?

– Бажаю, щоб кожна людина знайшла своє діло, яке б приносило не тільки гроші, щоб кожна людина зреалізувалась в тому, що їй подобається. Побажати, щоб в нашій країні розвивалось крафтове виробництво, виробники дочекались підтримки держави, українці почали споживати натуральну продукцію, гарні вина, ковбаси, сир та інше.