Волинь Новини

На Волині бракує 55 мільйонів на стипендії студентам

У державному бюджеті на 2022 рік не передбачили коштів на компенсацію місцевим бюджетам за виплату стипендій учням закладів профтехосвіти, фахової передвищої та вищої освіти. Для Волині, приміром, нестача складає майже половину від річної потреби.

Про це стало відомо під час заходу Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» HOVERLA / проєкт USAID в Україні та Асоціації міст України «Обговорення новацій податкового та бюджетного законодавства у 2021-2022 роках», – пишуть Волинські новини.

Як зазначив голова бюджетної комісії облради, депутат Орест Маховський, питання забезпечення стипендій, розмір яких має зрости з січня – чи не найбільш проблемне у майбутньому фінансовому році.

«Чи не найбільше ламаємо голови, де відшукати кошти на підвищення стипендій здобувачів вищої, фахової передвищої освіти у закладах, які утримуються з обласного бюджету. Для Волинської області це діра в 55 мільйонів: 60 мільйонів є, а ще майже стільки треба відшукати. А звідки відшукати, коли додаткова дотація зменшена, базова дотація зменшена, освітня субвенція залишена на тому ж рівні, що і в поточному році, хоча мінімальна зарплата з грудня зросла і ще зростатиме», – наголосив він.

Тож депутат поцікавився у присутнього представника Мінфіну, чи передбачені в державному бюджеті 2022 року якісь компенсації місцевим бюджетам на такі видатки.

У відповідь директор департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Міністерства фінансів Олександ Корінь повідомив, що в ухваленому держбюджеті таких видатків немає. Однак це питання обговорюється.

«Питання стипендій піднімається і обговорюється, але компенсацій в держбюджеті немає. В який спосіб буде врегульовано, я поки що теж не можу сказати», – зазначив він.