Новини

Індекс олів’є: скільки цьогоріч волинянам коштуватиме приготування новорічного салату

За місяць до новорічних та різдвяних свят приготування 3 кілограмів салату обійдеться майже в 210 грн. За рік індекс вартості найпопулярнішого новорічного салату олів’є зріс на 21%.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на пресслужбу сервісу доставки продуктів Zakaz.ua.

«Протягом року спостерігається зростання цін майже на всі категорії товарів. Зокрема, здорожчання спіткало всі основні продукти, що входять до складу олів’є, крім картоплі. Порівнюючи з минулим роком, картопля здешевшала на 15% та коштує в середньому 7 грн за кілограм», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що серед інгредієнтів традиційного салату найбільше здорожчали цибуля (майже вдвічі) та яйця (на понад 50%). Ціни на ковбасу коливаються 120 до 290 грн/кг. Проте замість ковбаси часто додають курятину, яка теж здорожчала – вартість кілограма тушки зросла на чверть, а філе – на 20%.

Банка консервованого горошку коштує від 25 до 50 гривень. Водночас ціна свіжих огірків становить близько 50 грн, а солоних – 40-70 грн. Оскільки основні складові майонезу – яйце і соняшникова олія – здорожчали, то, відповідно, зріс у ціні і сам майонез – у середньому на 20%.

Також аналітики підрахували, скільки коштуватиме приготувати на сім’ю 3 кг олів’є за класичним рецептом. Для нього потрібні картопля, морква, яйця, огірки свіжі або квашені, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, зелень та майонез.

Тобто за місяць до новорічних та різдвяних свят приготувати 3 кілограми салату коштуватиме українцям 209,9 грн, натомість станом на 1 грудня 2020 року коштувало 173,5 грн.

Раніше повідомляли, що перед новорічними святами в Україні здорожчають продукти. Експерти прогнозують, що ціни зростуть на 16-20%. Особливо здорожчання торкнеться овочів та м’яса.