Волинь Новини

Чому сало дорожче за м`ясо: журналісти дізнавалися на Центральному ринку у Луцьку. ФОТО

Останній день тижня. Обідня пора. Ми – на Старому ринку у Луцьку, аби дізнатися ціни на м’ясо та сало. Останнє, кажуть, дуже здорожчало.

У м’ясному павільйоні вибір товару великий, а от покупців бракує. Як потім розкажуть на диво балакучі продавчині, людей зараз дуже мало, пише ІА “Конкурент”.

М'ясний павільйон><span class=

Проте спочатку доводиться говорити з не дуже говіркою жінкою.

– Яка ціна домашніх курок? – питаю, підходячи до першого прилавка, за яким щось жує миловидна жіночка. Завбачивши фотоапарат, розуміє, що купувати в неї я нічого не буду, і відповідає:

– А вам це навіщо? Не маю я часу на порожні балачки.

Насправді в неї купа часу, бо до її прилавка ще дуже довго ніхто не підходив.

Натомість жінка, що поряд, охоче розповідає про ціни. Домашні курки продає по 130 гривень за кілограм. Якщо це молодий півень, то буде на 5 гривень дорожче. Кролик вартує 145 грн за кілограм.

Домашня курка><span class=
Домашній кролик><span class=

– Торік піднімала ціни перед святами, а цього року немає для кого їх піднімати – людей немає взагалі, – каже.

– А де ж люди? – питаю.

– Як де? У супермаркетах. Там гарно, культурно, чисто.

Дійсно, якщо придивитися, то на ринку й справді не дуже чисто – кості і шматки свіжого м’яса можуть валятися просто на підлозі, прилавки, де нарізають покупцям м’ясо, часто в крові. Та й крізь маску просочується не надто приємний запах.

Василя на ринку знають всі, бо давно працює. Сміється і каже, що вже пів життя. Чоловік торгує свининою і чутки про те, що сало стало дорожчим за добротне м’ясо, підтверджує.Василь><span class=

– М’яса море, а сала немає. Немає свиней.

– А де свині поділися? – питаю.

– Вони то є. Але сальних немає. На базар привозять двадцять свиней, з них тільки дві із салом. На інших шкіра тільки. Перевела держава. Скоро Україна буде їхати кудись, аби сало купити, – розповідає Василь.

Ціна на цей український продукт, який може зникнути з прилавків, досить різна: від 80 до 200 грн за кілограм, та й того значно менше, ніж м’яса.

– Хороше сало коштує 200 грн, – каже продавець.

– А хороше – то яке? – перепитую.

– Ви така цікава. Он сало по 80 гривень від свиноматки, ви його їсти будете? А купіть за 180-200 гривень і потім мені розкажете, яке смачніше, – відповідає Василь.

М’ясо порівняно на ринку недороге: лопатка – по 100 грн, шинка з салом – 100 грн, без сала – 120 грн. Також чоловік робить шашлики: ціна залежить від того, яке м’ясо та приправи вибере покупець.

– А люди трохи купують? – цікавлюсь.

– От ви правильно кажете: трохи купують, – відповідає чоловік.

Але якби там не було, покупців і справді мало. Василь розповідає: якщо раніше за день можна було продати дві свині, то тепер одна продається три, а інколи і більше днів. Він вважає, що все через карантин: у людей стало менше грошей, а багатьох і взагалі звільнили з роботи.

Неподалік телятину продає Микола. Шинка коштує  220 грн, лопатка та шия – по 160 грн, ребра – 110 грн. Продавець розповідає, що з початком посту людей справді не густо, та й не кожен може дозволити собі віддати 220 грн за кілограм м’яса. Проте, вважає, що після свят, а, може, й на період, ціна може знизитися приблизно на 20 грн за кілограм.

Микола><span class=

Поряд торгує свининою Світлана. Каже, що дорожче те сало, яке товстіше – від 120 до 180 грн за кг. Філе і шия коштують 140 грн, лопатка – 110 грн, шинка – 120 грн, язик – 80 грн.

Світлана><span class=
Найдорожче сало><span class=

Розібравшись приблизно з цінами на свинину та телятину, питаю про вартість курячого м’яса. Середня ціна філе – 120 грн, фарш – 85 грн, четвертина – 68 грн, печінка – 65 грн, гомілка – 73 грн. Ціла курка вартує 74 грн за кілограм.

Продавчиня Ірина каже, що товар у неї завжди свіжий, але, нарікає, що дорогий.

Курка><span class=

– Якщо газ і пальне подорожчають, то і курка також. Дрібниці, але все взаємозв’язане. Ми за те, щоб курка була дешевша, і вона повинна бути дешевша, ніж вона є зараз, бо це не нормально. Тому прохання до виробників, щоб вони нам поставили дешевшу ціну, щоб ми людям могли реалізовувати по дешевших цінах, аби вони були задоволені на свято. А людей зараз менше, бо і ринку самого стало менше. А ще – карантин. Старенькі люди оберігаються, менше стало їх на ринок приходити. Та все ж приходять, тут можна щось дешевше знайти, можна ж поговорити і виторгувати. Якщо у мене купують люди старшого віку, я завжди уступлю 2-3 гривні, – розповідає Ірина.

– А ви давно на ринку? – питаю.

– Дуже давно. З 90-х років. Такий собі «откриватєль ринка», – каже продавчиня.

Але фотографуватися не хоче. Жартує, що тільки говорити у неї гарно виходить.

Куряча печінка на ринку вартує 65 грн, теляча – 80 грн, свиняча – 40 грн. Але, до слова, для домашніх тварин можна купити печінку значно дешевше – по 35 грн. Як пояснив продавець, вона – бичача.

Уже на виході кличе мене до себе симпатична мила бабуся. Підходжу.

– Купи, дитино, кролика – свіжий, домашній, 135 гривень за кілограм, але віддам дешевше, – просить. – У мене он маршрутка скоро, а нічого не продала.

Пояснюю старенькій, що кролячого м’яса не їм. Та й загалом для покупок м’яса обираю супермаркет.

Тому, аби й там подивитися ціни, йду в супермаркет «Сільпо», що на Київському майдані. Як не дивно, м’ясо можна знайти дешевше, ніж на базарі. У п’ятницю, 3 грудня, куряче філе можна було купити за 109 грн за один кілограм, а це – на 11 грн менше, ніж на ринку. Дешевші  яловича і свиняча печінки – 67 та 36,99 грн, куряча на акції – 61,99 замість 77 грн. Стегно також на акції: покупцям замість 96 грн пропонують купити за 85 грн. Четвертина вартує 67,49 грн, крило – без однієї копійки 88 грн. Ціла курка вартує 99, 65 грн за кілограм.

Кілограм кролика значно дорожчий, ніж на ринку, – 224 грн.

Свиняча вирізка – 158 грн, корейка – 143 грн, ошийок на акції – 123, 90 грн замість 159 грн.

То ж, де обирати м’ясо – справа кожного, але наближаються свята і на кожному столі обов’язково будуть стояти м’ясні страви, бо без цього стіл буде не зовсім українським.