Волинь Новини

З 1 грудня в Україні збільшиться розмір допомоги з безробіття

Наразі прожитковий мінімум на одну особу становить для працездатних громадян 2379 грн, а з 1 грудня зросте до 2481 грн

В Україні з 1 грудня зросте прожитковий мінімум та, відповідно, розмір максимальної допомоги з безробіття. Про це повідомили у Київському міському центрі зайнятості, передає “Укрінформ“.

“Прожитковий мінімум – це один із ключових соціальних стандартів, від його розміру залежать соціальні та трудові виплати, зокрема, розмір максимальної допомоги по безробіттю”, – наголосив директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.

За даними служби зайнятості, сьогодні прожитковий мінімум на одну особу становить для працездатних громадян 2379 грн, а з 1 грудня зросте до 2481 грн.

Тобто ті, хто отримує максимальну допомогу з безробіття, розмір якої не може перевищувати чотири прожиткові мінімуми (нині – 9516 грн), з 1 грудня будуть отримувати більше – 9 924 грн за місяць.

“Що ж до розміру мінімальної допомоги з безробіття, то він залишається без змін. На період карантину Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття збільшив мінімальний розмір допомоги з безробіття із 650 до 1000 гривень.

Мінімальний розмір допомоги з безробіття встановлюється для застрахованих осіб, визнаних в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менш ніж шість місяців”, – розповіли у центрі зайнятості.

Підкреслюється, що розмір допомоги з безробіття залежить від страхового стажу: до двох років – 50%, від двох до шести років – 55%, від шести до 10 – 60%, понад 10 років – 70 відсотків.

Зокрема допомога з безробіття виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру: перші 90 календарних днів – 100%, упродовж наступних 90 календарних днів – 80%; надалі – 70%.

За даними Київського міського центру зайнятості, станом на 22 листопада 2021 року допомогу з безробіття у столиці отримували 9,4 тис. безробітних, серед них мінімальну, у розмірі 1000 гривень – майже 1 тис. безробітних, а максимальну допомогу з безробіття – 3,5 тис. осіб (38 відсотків усіх безробітних).

Крім цього, середній розмір допомоги з безробіття у м. Києві становить 5 862 грн.