Новини

Знайшли причину виникнення тромбозу після вакцинації

Дослідники наголошують, що ці випадки надзвичайно рідкісні. У Британії зафіксували 426 випадків тромбозу від AstraZeneca, тоді як було використано приблизно 50 мільйонів доз цієї вакцини.

Команда міжнародних експертів стверджує, що в дуже невеликій кількості випадків — приблизно в одному на 100 тис. — вакцина AstraZeneca може викликати ланцюгову реакцію, яка призводить до тромбозу.

Про це інформує ТСН з посиланням на Guardian та Daily Mail.

За словами дослідників, реакцію можна простежити через те, як аденовірус, який використовується вакциною для передачі генетичного матеріалу коронавірусу в клітини, зв’язується зі специфічним білком у крові, відомим як фактор тромбоцитів.

Вчені вважають, що це може викликати ланцюгову реакцію в імунній системі, яка ймовірно завершиться утворенням тромбів.

Професор Алан Паркер з Медичної школи Університету Кардіффа сказав: “Наші дані підтверджують, що PF4 може зв’язуватися з аденовірусами, що є важливим кроком у розкритті механізму утворення тромбів після вакцинації. Створення цього механізму може допомогти запобігти розладу та лікувати його”.

Вчені наголошують, що у Британії зафіксували 426 випадків тромбозу від AstraZeneca, тоді як було використано приблизно 50 мільйонів доз цієї вакцини.

Наразі дослідники проводять подальшу роботу, щоб дізнатися більше про процес, який викликає тромби, і про те, чи можна змінити вакцину, щоб зменшити ці ризики. Своєю чергою виробники AstraZeneca пообіцяли використати результати досліджень для покращення препарату.