Важливо Волинь Новини

Біля пункту пропуску «Ягодин» люди перекрили дорогу: що там відбувається

Представники громадської організації «Спілка шахтарів-інвалідів праці Волині» перекрили дорогу міжнародного значення на «Ягодин». Люди вимагають не вносити зміни до закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Про це повідомляє Суспільне.

Акцію протесту організували з 11 години ранку та триватиме вона до 16:00. Люди ходять по пішохідному переході неподалік від міжнародного пункту пропуску «Ягодин». Через кожні пів години протестувальники пропускають автомобілі та автобуси.

«На акцію зібралися більше сотні шахтарів», – розповів правоохоронець Володимир Солоненко.

Шахтарі виступають проти прийняття законопроєктів № 3663 «Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та № 2743 «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективності використання коштів соціального страхування».

Голова профспілкової організації шахти № 9 Нововолинська Василь Гура каже, що після прийняття цих законів пенсіонерам не виплачуватимуть соціальних виплат, так званого «регресу», який отримують шахтарі у зв’язку з виробничими травмами та професійними захворюваннями, а лише пенсію.

«Якщо до думки шахтарів-пенсіонерів не дослухаються, акції будуть масштабнішими», – каже Василь Гура.

На початок серпня 600 працівників шахти «№ 9 Нововолинська» чотири місяці не отримували заробітну плату. Заборгованість від квітня місяця складала понад 34 мільйони гривень. У середині серпня Волинь отримала майже 14 мільйонів гривень на погашення зарплатного боргу гірникам.

1 листопада гірники шахти «Степова», що входить до складу ДП «Львіввугілля» відмовилися працювати. Шахтарі вимагали погасити заборгованість із заробітної плати.

2 листопада на рахунки ДП «Волиньвугілля» надійшли 14, 5 мільйонів гривень на погашення заробітної плати.