Волинь Новини

Луцький зоопарк один з найкращих

Про це говорили сьогодні члени виконавчого комітету під час чергового засідання. Директор Луцького зоопарку Людмила Денисенко розповіла про здобутки та актуальні проблеми, що потребують вирішення.

За словами Людмили Денисенко, у зоопарку сьогодні утримується 146 видів тварин загальною кількістю 2300 особин, з них п’ять – занесені до Червоної книги України.

У 2015 році було проведено масштабну реконструкцію Луцького зоопарку у межах фінансування Програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2007-2013 » проєкту «Модернізація зоопарків в Замості та Луцьку, а також опрацювання концепції створення рекреаційної зони у м. Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму.

 

Пріоритетним напрямком розвитку зоопарку є забезпечення якісного дозвілля, збільшення туристичної привабливості Луцької міської територіальної громади.

У зоопарку облаштовано вісім відпочинкових зон із дерев’яними гойдалками, пісочницями, декоративними вітряками, альтанками. На території зоопарку проводяться екскурсії, різноманітні акції, тематичні свята та інші заходи екологічного спрямування.

Основними завданнями спеціалістів еколого-просвітницького відділу є робота з покращення іміджу зоопарку, залучення відвідувачів, підвищення рівня їхнього обслуговування, впровадження новаторських розробок у сфері екологічної просвіти населення, проведення екскурсій та тематичних свят на території зоопарку, співпраця з місцевими та всеукраїнськими телеканалами та іншими засобами масової інформації.

 
 
 

Крім того, що КП «Луцький зоопарк» має сезонний характер роботи, у 2020 році тривалий час працював без відвідувачів (під час впровадження карантинних заходів), що дуже негативно вплинуло на результати господарської діяльності. На фінансову підтримку підприємства у 2020–2021 роках було використано 6832,8 тис. грн бюджетних коштів, що забезпечило його стабільну роботу в тому числі, в умовах пандемії коронавірусної інфекції COVID-19.

Вказані кошти було спрямовано на оплату комунальних послуг, забезпечення тварин кормами та медикаментами, на виплату заробітної плати працівникам підприємства та утримання будівель і споруд, побудованих під час реконструкції зоопарку.

На сьогодні актуальною залишається проблема забезпечення фінансової підтримки підприємства із бюджету Луцької міської територіальної громади, так як за власні кошти, підприємство спроможне погасити лише частину запланованих витрат.

 
 

Крім того, гостро відчутна відсутність належного приміщення для адміністративного персоналу КП «Луцький зоопарк». Також підприємство потребує спеціально обладнаного ветеринарного кабінету для огляду тварин та зберігання ветеринарних препаратів, а також для годувальників тварин, прибиральників, підсобних робітників, які фізично працюють, є потреба у душовій кімнаті.

На території КП «Луцький зоопарк» знаходяться внутрішні водойми, які щороку значно руйнуються, тому потребують додаткового укріплення, задля безпеки відвідувачів підприємства.

Міський голова Ігор Поліщук дав протокольне доручення управлінню туризму та промоції міста, пропрацювати питання популяризації нашого зоопарку в інших містах України і навіть за кордоном.