Волинь Новини

Перший візит до стоматолога: поради луцького лікаря

Перший візит до стоматолога – надзвичайне важливе дійство, до якого варто як слід підготуватися. Коли приводити дітей до лікаря, як зробити так, щоб малюк не злякався та що робити, якщо дитина боїться лікувати зуби?

«Таблоїд Волині» завітав у луцьку сімейну стоматологію «Свята Аполонія» і дізнався в лікаря Олександра Серьогінова все про перший візит до стоматолога.

Коли?

Перший візит до стоматолога має відбутися ще до початку вагітності: жінці варто прийти на огляд та на санацію. Планувати вагітність варто з повністю здоровою ротовою порожниною, оскільки там знаходяться понад 36 тисяч мікроорганізмів, які майбутня мама може передати дитині.

Наступний візит має відбутися під час вагітності. Лікар розповість, як харчуватися майбутній мамі, коли та як прорізатимуться зуби у її малюка.

В першому триместрі закладаються молочні зуби, а в останньому – постійні, тому в ці періоди надзвичайно важливо дотримуватися рекомендацій свого лікаря-стоматолога.

Перший візит малюка я раджу проводити тоді, коли проріжеться перший зубчик.

 

 

А що робити, коли прорізався перший зуб?

Коли прорізався перший зуб, ми радимо сходити до стоматолога, щоб той проконсультував, як та чим його чистити й що робити далі.

На першій консультації лікар розповість, які зубні пасти та ополіскувачі використовувати, можливо, порадить дентальні серветки. Щоб доглядати за слизовою під час грудного вигодовування я б рекомендував всім мамам використовувати дентальні серветки, які не зашкоджують дитині, мають антисептичну дію і їх легко намотувати на палець.

Також раджу обирати м’які щітки, щоб не пошкодити ясна малюку. Можна використовувати силіконовий напальчник або бейбі-щітки, які прекрасно підходять для цих маніпуляцій.

 

 

 

Як підготувати дитину до першого візиту до стоматолога

Перш за все, не варто казати: «Ми зараз підемо до дяді й будемо дивитися зуби». Ліпше сказати: «Ми йдемо до зубної феї, порахуємо, скільки у тебе зубчиків, глянемо, чи там немає монстрів. Там ми пограємося й отримаємо подарунки, а потім підемо додому».

Ви можете навіть придбати іграшку, яку любить ваша дитина, і подарувати її після прийому. Тоді наступний візит відбуватиметься набагато легше і краще, бо малюк знає, що він прийде і йому буде тут комфортно.

Спочатку приводьте дитину на консультацію та огляд, а потім, коли та познайомиться з лікарем і зрозуміє, що все не так страшно, на лікування. Можна пробувати проводити аплікаційні знеболювання, щоб дитина відчувала мінімальні маніпуляції, чистки, щоб познайомити дитину зі стоматологією.

 

 

 

Фішки зубної феї в «Свята Аполонія»

Найголовніше – підхід. Варто відразу зрозуміти. чи боїться дитина лікаря, чи ні. Якщо вона страшиться, то ліпше лишати її з батьками. Деякі діти навпаки хочуть бути на прийомі без присутності батьків.

Кожен візит малюка – це гра: слиновідсмоктувач для дитини – це пилотяг. Пустер – це душ чи слон. Також ми підбираємо колір електричної зубної щітки, який сподобається дитині.

Головне – не показувати дитині, що таке страх, а бути спокійним і привітним.