Волинь Новини

З січня у волинських школах запровадять нове меню

Норми харчування в закладах освіти не переглядали понад 15 років. Тож, згідно з постановою Кабміну, із січня наступного року навчальні заклади мають перейти на оновлене меню, яке розробив шеф-кухар Євген Клопотенко.

Нове меню мало з’явитися в українських школах і садочках ще з 1 вересня поточного року. Втім не всі навчальні заклади виявилися готовими до таких змін і підготовчий період затягнувся, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

«Є в нас 305-та постанова, яка вступила в законну дію 1 вересня цього року, але є такий адаптаційний період – з 1 вересня до 1 січня 2022 року, коли потрібно плавно перейти до меню Клопотенка, – каже директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар. – Відповідно, там є певні обмеження щодо використання молочних продуктів, солі, цукру, печених продуктів, ковбасних виробів. Є в нас заклад освіти, який працює за кейтеринговими послугами, є аутсорсинг, є в закладах освіти в штаті передбачені кухарі, яких вже з 1 січня 2021 року апробують».

Віталій Бондар додає: вартість харчування із введенням оновленого меню зросте. Нині в Луцькій громаді один день харчування коштує 30 грн в школах і старших групах садочків. У ясельних групах вартість харчування – 25 грн. Причому 40% вартості їжі у дошкільних навчальних закладах оплачують з міської казни.

І хоч у більшості шкіл Луцької громади оновлене меню випробовують ще з початку навчального року, обладнання, потрібне для приготування нових страв, є не скрізь. Тому доведеться або адаптовувати меню, або сподіватися на освітні субвенції від держави та допомогу від міськради.

«Щоб готувати це потоком, треба мати спеціальне обладнання, парові конвектори, яких немає не тільки в нашій школі – їх немає в місті. Тому є методи інші – запікають більше, щоб зменшити кількість смаженої їжі, але, щоб усі ці нововведення використати, то такого обладнання немає», – розповідає директорка КЗЗСО «Луцький ліцей №27» Вероніка Захарчук.

Щодо дошкільних навчальних закладів, то оновлене меню запроваджують в них довше. Бо якщо в школах постачання продуктів забезпечує «Луцький комбінат шкільного харчування», то в садочках за те, що їстимуть вихованці, відповідає насамперед керівник закладу.

«У нас змінилися норми, змінився калораж, але, щоб так кардинально змінилася технологія приготування їжі – то ні, – каже директорка ДНЗ №40 «Дивосвіт» Ольга Швардовська. – Тому наші всі харчоблоки, в принципі, мають необхідне обладнання для приготування страв за новим меню. Щодо зміни меню, то в нас обмежується набагато кількість хліба, зовсім забираються ковбасні вироби, сосиски. Але збільшується кількість м’яса та овочів і сезонних фруктів».

Ще до запровадження червоної карантинної зони на Волині в школі села Суходоли Володимир-Волинської територіальної громади працівники їдальні переконували: нове меню вже активно випробовують.

«Ми готуємо за Клопотенком соус болоньєзе – діти задоволені ним», – розповіла кухар Валентина Редько.

«М’ясо не смажимо, тільки запікаємо», – додала помічник кухаря Наталія Ткачук.

Учні школи із задоволенням їли оновлені страви, хоч на вигляд салати і котлети мало чим відрізнялися від стандартних шкільних смаколиків.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби у Волинській області кажуть: якщо в навчальних закладах хочуть адаптувати та підлаштувати оновлене меню під свої можливості, потрібне затвердження їхньої служби.

«До 1 вересня і, відповідно, до першої декади вересня до нас надходили меню на погодження відповідно до вимог постанови 305. Ми їх не погоджували, оскільки зазначені перспективні меню не містили всіх вимог щодо харчування за новими нормами. Їх із пропозиціями було наділано на доопрацювання», – зазначив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Назар Орел.

В управлінні Держпродспоживслужби закликають керівників освітніх закладів не затягувати та надсилати оновлене меню на погодження до місцевих управлінь служби до середини грудня.