Волинь Новини

Приймальня Волинської обласної лікарні запрацювала по-новому: що там змінилося (ВІДЕО)

Уже близько місяця приймальне відділення Волинської обласної клінічної лікарні працює у новому форматі. Тут зосередили весь комплекс діагностичних і лабораторних можливостей та запровадили медичне сортування хворих, завдяки чому у першу чергу надають допомогу так званій червоній категорії пацієнтів.

Про ці та інші зміни у відділенні розповів його завідувач Микола Пемпко у програмі «Телемедицина» на 12 каналі 22 листопада.

Тепер приймальне відділення називається «відділення екстреної невідкладної медичної допомоги». Підрозділи такого формату відкрилися по всій країні у рамках програми «Велике будівництво».

«Раніше хворий поступав, чекав своєї черги, поки його огляне лікар, максимум йому робили кардіограму, загальний аналіз крові, визначали цукор крові, загальний аналіз сечі і вирішували подальший його маршрут», – розповів Микола Пемпко про те, як очолюване ним відділення працювало раніше.

Зараз же, каже він, зовсім інша концепція: робота відділення екстреної медичної допомоги базується на медичному сортуванні хворих. Люди, які звертаються до медзакладу, залежно від свого стану потрапляють у так званий «червоний», «жовтий» чи «зелений» коридор.

«Червоний» коридор

«Червоні» пацієнти – ті, хто поступає у критичному стані. Їм допомога надається одразу.

«Якщо хворого везе екстрена медична допомога, про нього згідно із законодавством повідомляють працівників відділення, і вони вже його чекають», – розповідає завідувач.

За його словами, «червоні» пацієнти повинні отримати негайну допомогу. Для цього у відділенні за кілька метрів від в’їзду облаштована протишокова кімната.

«Декілька метрів – і людина вже у протишоковій кімнаті, яка обладнана усім необхідним для надання невідкладної допомоги критичним хворим… Наше завдання – не втратити часу. Можуть доставити пацієнта, який не може самостійно дихати, в якого вже сталася зупинка серця, важко травмованого, із кровотечею. Завдання протишокової палати – знайти причини цього стану і одразу їх усунути. Наприклад, якщо людина із травмою, наше першочергове завдання – зупинити кровотечу, знеболити, зафіксувати переломи. На базі відділення є пересувний рентген-апарат, можемо провести необхідні обстеження, забір крові. Коли хворий знечулений, його транспортують для оперативних втручань. На базі відділення також є повноцінний операційний блок», – каже Микола Пемпко.

Лікар запевняє: що менше хворого рухати, швидше обстежити, визначити, яка проблема призвела до цього, і що швидше її усунути – то більші шанси не тільки на порятунок, але й на повне одужання людини.

«Жовтий» коридор

«Жовті» пацієнти – це ті, які потребують огляду максимум до 30 хвилин. Їхній стан, як правило, середньої важкості, тож вони можуть трішки почекати. Але якщо лікар вільний, він їх одразу оглядає», – розповідає завідувач відділення.

Для таких пацієнтів облаштована лікувально-діагностична палата.

«Наприклад, людина звертається з болем у животі. Чому болить живіт – не може сказати. Її беруть у лікувально-діагностичну палату, де проводять необхідні лабораторні та функціональні обстеження. На базі відділення є можливість провести забір аналізів крові, УЗД-обстеження, рентген-обстеження, КТ-обстеження. Не потрібно пацієнта катати по поверхах – це все можна зробити в одному місці, залучивши спеціалістів. Дивлячись на результати обстежень, формуємо подальший маршрут пацієнта», – пояснив Микола Пемпко.

За його словами, після цього пацієнт поступає у профільне відділення, і ним займається відповідний спеціаліст.

«Зелений» коридор

Так звані «зелені» пацієнти – це планові пацієнти, життю яких у цей момент нічого не загрожує. Вони звертаються зазвичай за направленням сімейного лікаря чи вузького спеціаліста. Ці хворі не критичні, тож можуть очікувати своєї черги до кількох годин, якщо медичний персонал зайнятий, каже завідувач.

«У зоні рецепції працює троє реєстраторів, які реєструють одразу трьох пацієнтів, щоб не виникала велика черга. Якщо пацієнт звертається з плановим електронним направленням від сімейного лікаря чи іншого спеціаліста і має необхідний у сучасних умовах експрес- або ПЛР-тест на ковід, то реєстрація хворого займає буквально до 5 хвилин», – розповідає Микола Пемпко.

«Якщо є ліжко-місце і госпіталізація узгоджена з завідувачем відділення або лікуючим лікарем, то пацієнт госпіталізується», – запевняє лікар.

За словами завідувача, щодня відділення екстреної невідкладної медичної допомоги Волинської обласної клінічної лікарні приймає в середньому 100-120 пацієнтів.

«Враховуючи міжнародні стандарти і те, що протишокова палата обладнана двома реанімаційними ліжками, на рік щонайменше можна прийняти 20-25 тисяч пацієнтів», – додає Микола Пемпк.