Новини

Яку пенсію матиме нинішня молодь? Порахувати це легко

Чай без цукру, «голі» макарони і «помитися на свято» – більшість нинішніх 30-річних очікує щось подібне

Пенсійна реформа, яку планують провести в Україні, передбачає запровадження накопичувальної системи.

Між тим, пенсійний мінімум – це два долари на день або 52,8 грн за сьогоднішнім курсом. І саме це чекає на 60% нинішніх 30-річних, порахували журналісти ТСН.

Правила для отримання пенсії у майбутньому
Для того, щоб отримувати пенсію, потрібні всього три складові:

працювати офіційно;
довго (35 років);
і бажано – на хорошій зарплаті.
Чим вища заробітна плата – тим більша пенсія. Принаймні так зараз декларує держава.

Але найголовніше тут – щомісяця платити внески до Пенсійного фонду. Тільки так зарахують страховий стаж. Зазвичай ці внески сплачує роботодавець. А от для тих, хто не дає нічого – клуб пенсіонерів буде закритим, стверджує економіст Дмитро Боярчук.

– Якщо ви працюєте десь за кордоном, увага, працюєте неофіційно, або взагалі не працюєте, то ви просто не будете мати право на цю державну пенсію, – пояснює економіст, розробник пенсійного калькулятора Дмитро Боярчук.

Втім, час на придбання членського квитка у покоління 30-річних ще є. Інакше – соціальна допомога, а вона менша навіть за мінімальну пенсію – 1854 грн.

Щоб дізнатись розмір майбутньої пенсії, потрібно зайти у свій особистий кабінет на сайті ПФУ. Зробити це легко навіть у телефоні – за допомогою ID-банкінгу. В онлайн-кабінеті можна розрахувати свою «грошову старість».

Та які цифри в тому пенсійному калькуляторі не побачили б, це все одно буде менше, ніж отримуєте зараз, поки працюєте. Питання лише наскільки.

Цей фокус має цілком наукове пояснення і має назву «коефіцієнт заміщення». У розвинених країнах Європи він колосальний – 95%. Тобто пенсія плюс мінус така ж, як і зарплата. А от в Україні раніше було 54%, а нині – взагалі 29%.

Вихід – є. Але буде тяжко
Вихід з цієї пенсійної пастки – подвійний пенсійний рахунок. І заощадження потрібно робити вже. Наприклад, через накопичувальні програми, депозити, облігації, вкладання в нерухомість, бізнес тощо.

Нині дуже обережно в уряді почали обговорювати, як дати українцям змогу накопичувати на пенсію самостійно. Проте – все одно під пильним оком держави.

Ідея в тому, щоб у кожного українця, який працює, з’явився свій персональний пенсійний рахунок. В додаток до звичайної пенсії.

Як це працюватиме, пояснює пані міністр соціальної політики Марина Лазебна. За її словами, формула накопичувальної системи пенсій схожа на акційну пропозицію – один плюс один дорівнює три:

– Ми пропонуємо наступну модель: по-перше, обов’язково 1% сплачує роботодавець в межах того ЄСВ, який у нас є. Людина добровільно до цього свого 1%, який за неї перерахував роботодавець, теж відкладає 1% від своєї заробітної плати. Але якщо людина це зробить, держава їй в такому ж самому розмірі на рахунок перерахує таку ж саму суму.

 

От у чому мотивація, – пояснює очільниця Мінсоцполітики.