Новини

На свята вдарять морози до мінус 20: синоптикиня дала прогноз на зиму

Новий рік прийде в Україну з морозами, а січень може стати найхолоднішим місяцем зими. А ось снігу цього року може бути мало через нестійкі температури.

Як розповіла в ексклюзивному коментарі OBOZREVATEL завідувачка відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова, зимові температури дадуть про себе знати в Україні вже наприкінці листопада, на початку наступного місяця. У цей час денні температури опустяться до позначки -8…-10 градусів.

Найхолоднішим місяцем зими 2021-2022 року може стати січень.

За словами фахівчині, похолодання буде недовгим і вже незабаром повітря трохи прогріється. Погода стане такою, як у листопаді – з невеликим плюсом удень і невеликим мінусом уночі. Мартазінова підкреслила, що чекати на “стабільність” від грудневої погоди не варто, оскільки та “відзначатиметься коливанням температур”. Експертка зазначила, що температури варіюватимуться у грудні буквально кожні декілька днів.

До кінця місяця та початку наступного Мартазінова спрогнозувала похолодання.

“Січень мені не подобається. У січні ми очікуємо найнижчих температур за всю зиму. Хвиля холоду зміщується на свята. Вона триватиме більше ніж тиждень,” – попередила вчена.

Сильні морози можливі у першій половині січня.

За її словами, в цей час очікується, що в Україну прийдуть сильні морози до -20 градусів. Вони протримаються практично всі свята.

А ось найбільш сніжним, на думку фахівчині, стане лютий. Він буде “затяжним, холодним і зі снігом”.

Водночас вона закликала не сподіватися, що сніг лежатиме на землі весь час. Через коливання температур великого стійкого снігового покриву не буде.

У лютому очікуються вищі температури.

Говорячи про тенденції, вчена наголосила, що з кожним роком два зимові місяці в Україні – січень та лютий – стають дедалі холоднішими. При цьому, зазначила вона, вплив глобального потепління зводиться до того, що погода стає мінливою.

“Глобальне потепління ні про що не говорить. Просто погода стає примхливою”, – підсумувала вчена.