Волинь Новини

Волинські лікарі повідомили, кому протипоказана вакцина від “ковіду”

8-го листопада МОЗ збільшив ряд професій, в яких обов’язкова вакцинація всіх працівників. Проте, є люди, яким за станом здоров’я вакцинацію від коронавірусу необхідно відтермінувати.

В якому випадку можна не вакцинуватися та залишитися на робочій посаді, розповіла журналістам БУГу лікар-терапевт ЦПМД Володимира Марія Ващук.

За словами лікарки, вакцинуватися в першу чергу необхідно працівникам тих сфер, які перебувають у постійному контакті з іншими людьми. Це формує масовий імунітет до хвороби і допомагає кожному перенести її без ускладнень.

Проте, є люди, яким рекомендовано відтермінувати вакцинацію, при цьому вони можуть залишитися на своєму робочому місці.

Єдиний абсолютний протипоказ до вакцинації від COVID-19 – серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини

Якщо у вас помітили гіперчутливість до компонентів першої дози вакцини від коронавірусу, ви можете не робити щеплення другою. Про це буде зазначено у вашій довідці.

Також вам можуть запропонувати замінити другу дозу, наприклад з векторної AstraZeneka на мРНК Pfizer.

У всіх інших випадках ви можете відтермінувати вакцинацію

  • Якщо ви перехворіли коронавірусом, ви можете відтермінувати щеплення від 28-ми до 90-то днів від позитивного ПЛР-тесту.
  • Під час ГРВІ захворювань, коли температура тіла 38° і більше, щеплення переноситься до повного одужання.
  • При вакцинації від інших хвороб, окрім грипу, варото чекати два тижні перед тим, як зробити наступне.
  • У разі тромбозів, тромбоцитопенії, щеплення рекомендовано відтермінувати до стабілізації стану здоров’я.

Вагітність не є протипоказом для вакцинації. Навпаки, імунітет до хвороби допомагає виносити дитину без ускладнень та навіть захистити малюка в перші роки його життя. Не рекомендується робити щеплення вакцинами AstraZeneka та Coronavac.

При онкопаталогії рекомендують вакцинуватися від коронавірусу в незалежності від того, як давно відбувалася хіміотерапія або випромінювання. Проте для цього треба консультуватися з лікарем, адже в залежності від складності онкохвороби організм може не зреагувати на вакцину.

— Що робити людям, які з дитинства не вакцинуються або мали негативні реакції на попередні вакцини?

У нас була одна пацієнтка, яка з народження не мала жодної вакцини. Вона вакцинувалася від коронавірусу і не мала жодних ускладнень.

Згідно наказів МОЗ, які регламентують нашу діяльність, ми не вважаємо за протипоказ до вакцинації необгрунтоване небажання людини це робити.

За словами лікарки, 15-го листопада в лікарні Володимира зареєстровано 86 довідок про відстрочення вакцинації, і жодної довідки про протипоказаня від початку вакцинації.

Також у Володимирі та районі не було зареєсровано жодного випадку серйозної алергічної реакції на щеплення від коронавірусу.