Новини

Ціна сала в Україні б’є рекорди: як подорожчав продукт за рік

В Україні вартість сала поступово додавала у ціні протягом року, а у жовтні зросла до максимуму. Також минулого місяця Україна побила антирекорд з імпорту свинини.

Чому в Україні зростають ціни на сало та чого чекати далі – читайте у матеріалі 24 каналу.

Як змінилась ціна за рік

Офіційні дані

За даними Держстату, середня ціна кілограма сала в Україні за рік зросла майже на 15 гривень або на 20%. У жовтні 2020 року кілограм коштував 75,30 гривні, а у жовтні поточного року – 90,24 гривні.

Середня ціна 1 кг сала в Україні з 2020 по 2021 роки

Ціни у супермаркетах

Але ціни в українських супермаркетах суттєво різняться від офіційних даних. За підрахунками «Мінфіну», солоне сало у великих мережах супермаркетів України коштує у листопаді 188 гривень за кілограм. Лише за 2 місяці воно подорожчало на 30%.

Середня ціна 1 кг соленого сала в Україні

Стрімкий ріс цін на продукти у світі

Здорожчання м’ясної продукції можна пояснити ростом цін на корми та зернові культури. У жовтні ціни на зерно були на 22% вищі, ніж рік тому. Пшениця впродовж року подорожчала майже на 40%, – експерти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) це пов’язують із поганими врожаями.

Серед причин такого підвищення цін – посухи, великий попит на зернові культури в Китаї, експортні обмеження, подорожчання нафти, дефіцит добрив, кліматичні зміни, закриті кордони та відплив робочої сили.

Світове економічне відновлення

Членкиня наглядової ради АТ «Альтбанк» Тетяна Острікова у коментарі 24 каналу розповіла, що світова економіка відновлюється після кризи у 2020 році. Тож економічне зростання збільшило попит на все: сировину, енергоносії, часто виникає дефіцит, як з напівпровідниками.

«Так, наприклад з початку 2020 року і до серпня 2021 року глобальні транспортні послуги подорожчали майже в 5 разів. Це підштовхує ціни на все інше, що перевозиться кораблями. Проблема в тому, що стрімке економічне зростання розвинених країн компенсує втрати від високих цін», – каже Тетяна Острікова.

Повільне відновлення української економіки у 2021 році

Також вона зазначила, що економіка України у поточному році зростатиме суттєво повільніше, ніж у країнах з розвиненою економікою.

«Економіка США у 2021 році виросте на 6%, Франція – 6,3%, Великобританія – 6,8% тощо. У нас це 3,5% за прогнозом МВФ. Тому поки решта світу зростає, ми лише потерпаємо від побічного ефекту цього – високих цін», – пояснила експертка.

Яка ситуація з інфляцією в Україні

У вересні в Україні суттєво підскочила інфляція – до 11% річних, оновивши цим самим трирічний максимум. Однак у жовтні дещо спала – до 10,9% річних. Нагадаємо, що ціль Нацбанку 5±1%, котру регулятор сподівається досягти наприкінці 2022 року.

І чим вищий рівень інфляції у країні, тим більшу загрозу він несе для економіки. У місячному вимірі ціни у листопаді зросли на 0,9%. У Нацбанку зазначали, що ціни на м’ясо продовжували зростати у жовтні через несприятливу ситуацію у тваринництві та високі ціни на енергоносії.

Також цьогоріч рівень інфляції не лише в Україні зростав, але й у світі, що безпосередньо позначилось на цінах.

Стрімка інфляція та низький запас продуктів у США

Наприклад, у США інфляція сягнула рекордного рівня у 6,2% річних за результатами жовтня. Споживчі ціни за цей час підвищилися на 0,9%, хоча прогнозованим зростання було на рівні 0,6%. Згідно з даними видання WSJ, в країні також почались проблеми з поставками продуктів.

Зазвичай у переддень традиційного свята Дня подяки, що припадає цьогоріч на 25 листопада, обсяг продуктів на складах збільшують, однак цього разу ситуація інша. Запаси продуктів та споживчих товарів нині у магазинах на 4 – 11% нижчі від звичайного передсвяткового рівня у США.

Чи подешевшає сало

Передумов для зниження цін на сало точно немає. Ба більше, нинішня ціна на газ може суттєво збільшити собівартість сала і в Україні, і в Польщі, вважає Тетяна Острікова, й додає, що за останні чотири роки такого не було.

«У кращому разі ціна стабілізується на новому рівні. Питання, чи буде подальше зростання ціни – відкрите. Залежить від балансу попиту і пропозиції», – впевнена вона.

Рекордне зростання імпорту

У 2021 році Україна імпортує вчетверо більше сала, ніж виробляє. При чому проти минулого року виробництво падає, а імпорт зростає, наголосила експертка.

«За 9 місяців 2021 року було вироблено 6,5 тисячі тонни сала (на 2% менше ніж за дев’ять місяців 2020 року), імпортували за той самий період 25 тисяч тонн сала, з яких 14 тисяч тонн – з Польщі. Отже, лише 20% сала на полицях магазинів – українське», – розповіла фахівчиня.

Острікова вважає, що тваринництво в нашій країні занепадає й це відома проблема. Тож наводить невтішну статистику:

У 1990 році в Україні було 20 мільйонів свиней.

У 2014 році – 8 мільйонів.

У 2021 – 5,9 мільйона свиней.

Вона зауважила, що серед цієї кількості додатково йде перерозподіл від домашніх господарств в сторону великих ферм:

– за рік кількість домашніх свиней скоротилась на 9%,

– фермерських – зросла на 4%.

Причина цієї концентрації свиней у великих фермах очевидна – там нижча собівартість виробництва внаслідок ефекту масштабу.

«А вирощувати власну свиню в селі невигідно, їхня кількість стрімко падає. І навіть при таких оптимізаційних процесах – загальна кількість свиней і кількість виробленого в Україні сала падає», – розповіла експертка.

Вартість імпортованої свинини

У серпні середньозважена митна вартість кілограму імпортованої свинини складала майже 2 долари (52,66 гривні), натомість у вересні вона знизилася до 1,82 долара за кілограм (47,92 гривні) а у жовтні – до 1,74 долара за кілограм (45,81 гривні), згідно з даними Асоціації «Свинарі України».

«Митна вартість більшості товарних категорій протягом вересня – жовтня знизилася на 3-9 центи за кілограм. Тож переважна частина імпорту коштувала вітчизняним імпортерам 1,5 – 1,77 долара за кілограм (39,49 – 46,60 гривні – 24 канал)», – розповіли в асоціації «Свинарі України».

*Станом на 16 листопада поточного року курс гривні до долара становив 26,34, згідно з даними НБУ.

З яких країн імпортували сало:

З Данії, Польщі та Нідерландів за 10 місяців завезли 85% сала.

З Бельгії завезли 10% надходжень свинини за звітний місяць.