Новини

Підвищення пенсій з 1 грудня може й не бути: що кажуть у ПФУ

Як стало відомо, Пенсійному фонду України не вистачає коштів для анонсованого з 1 грудня підвищення мінімальної пенсії людям віком 65+.

Йдеться про брак у 4,34 млрд грн, про що заявлено у проєкті ПФУ, направленому до Кабінету Міністрів, повідомляє Цензор.Нет, передає Радіотрек.

У пояснювальній записці вказано, що у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, витрати у поточному році становитимуть 521,2 млрд грн, що на 4,3 млрд грн більше від запланованих обсягів.

Ці гроші Фонд хоче компенсувати шляхом збільшення обсягу власних доходів (+3,81 млрд грн) та додаткових надходжень із держбюджету (+0,53 млрд грн).

Чи дадуть кошти – поки тільки вирішується.

Пенсійний фонд зазначає, що витрати істотно перевищують доходи ще й через перерахунок призначених за спеціальними законами пенсій, згідно з рішеннями судів. Мовиться зокрема про спецпенсії для «чорнобильців», військових, суддів та прокурорів.

Крім того, зростає чисельність одержувачів пенсій по інвалідності, у зв’язку з особливими умовами її отримання на період карантину.

Все це призвело до додаткових видатків на суму ще 0,5 млрд грн протягом цього року, наголошують у Пенсійному фонді.

Нагадаємо, що пенсію-мінімалку у 2 600 гривень із грудня матимуть далеко не всі. У декого не буде навіть 2 000 гривень.