Волинь Новини

Прорив мігрантів на Волині малоймовірний — СБУ

На польсько-білоруському кордоні — міграційна криза: тисячі людей, стрілянина. За подіями уважно стежать на Волині, адже область розташована практично поруч — межує і з Польщею, і з Білоруссю, – повідомляє Громадське радіо.

Утім, найближчим часом масованого прориву мігрантів із Білорусі до України очікувати не варто, запевняє речниця управління СБУ у Волинській області Іванна Поліщук:

«Такий сценарій наразі малоймовірний. Але ми працюємо на випередження і робимо все, аби цей, навіть теоретичний, варіант розвитку подій не був реалізований на практиці. СБУ у межах своїх повноважень активно застосовує комплекс контррозвідувальних, оперативно-розшукових і кримінально-процесуальних заходів. СБУ обмінюється інформацією з Нацполіцією та ДПС, створюються спільні мобільні групи для роботи у прикордонних районах тощо. Загалом планується залучити понад 8 тисяч правоохоронців та військовослужбовців для посилення контролю державного кордону».

За подіями у сусідніх країнах стежать і жителі волинського прикордоння. Але напруження чи паніки серед них немає, розповідає журналістка із селища міського типу Любешів Наталія Муха:

«Так, ми проживаємо ж майже на кордоні. Протяжність кордону на території нашої Любешівської селищної ради майже 60 кілометрів. Є села, які зовсім біля самого кордону розташовані. Але я би сказала, що ситуація на Любешівщині спокійна, якихось надто тривожних настроїв у людей не відчувається. Звісно, вони слідкують за інформацією про те, що відбувається, на польсько-білоруському кордоні, які можливі варіанти на українсько-білоруському кордоні, але настрої в людей спокійні».

Про те, що правоохоронці почали посилено контролювати кордон із Білоруссю, говорять місцеві жителі. Лучанин Сергій Олешкевич, який вихідними їздив до рідного села Люб’язь неподалік кордону, розповідає:

«Я бачив, до речі, що вже кордон посилюється, є певні там рухи, це видно. Хлопці намагаються там все укріпити. Стосовно односельців, то я бачив певну стурбованість у людей, але я вам скажу зі своєї точки зору: мені здається, якщо до нас ідуть люди з Білорусі, то значить не все так у нас і погано».

Обласна влада теж доклалася до укріплення кордону, каже голова Волинської обласної ради Григорій Недопад:

«Тому зараз всі сили кинуто, аби відновити, і не те, щоб відновити, а зробити нормальну загорожу, і нормальні рови безпекові, і зрештою сподіваємося, що кордон, такий як у нас зараз є на заході, буде на півночі і на сході».

Із білоруського боку кордону 14 листопада фіксували дії, що можуть свідчити про підготовку в районі прикордонного пункту «Кузьниця» силового прориву кордону мігрантами.

16 листопада на кордоні з Білоруссю під час сутичок польському поліцейському проломили череп.

Із серпня польські прикордонники запобігли близько 35 тисячам спроб нелегального перетину кордону з території Білорусі мігрантами з Близького Сходу та країн Африки. Польський кордон захищає близько 20 тисяч військових, прикордонників та поліцейських.

Польща звинувачує Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску на Польщу, країни Балтії та ЄС.

До кінця листопада у прикордонній зоні Польщі з Білоруссю діє надзвичайний стан. Польща планує збудувати до середини наступного року на кордоні з Білоруссю загородження висотою понад 5 метрів.

ЄС, НАТО, США та країни регіону засудили гібридні дії білоруського режиму проти Польщі та країн Балтії.