Новини

Чи законно вимагати COVID-сертифікат і чи не є це лікарською таємницею

Як відомо, українці нерідко відмовляються показувати COVID-сертифікати, посилаючись на те, що це є розголошенням медичної таємниці. Деякі сперечаються з правоохоронцями, екіпажем транспорту або співробітниками громадських закладів з приводу вимоги пред’явити документ про вакцинацію, повідомляє видання mrpl.

У МОЗ повідомили, що COVID-сертифікат не є медичною таємницею, позаяк не містить жодного діагнозу або звернення до лікаря. Тому, коли поліція або співробітники громадських закладів у червоній зоні просять його пред’явити, вони не порушують закон.

“Пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, отримані при його медичному обстеженні. Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря або діагноз, а в документах про вакцинацію цих відомостей немає”, – повідомили в МОЗ.

В областях з червоним рівнем епіднебезпеки можуть працювати тільки громадські установи, де 100% персоналу і відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19. У разі якщо відвідувачі цих закладів відмовляються показати необхідні документи, то підприємство має право відмовити у своїх послугах.

Однак норма про наявність COVID-19-сертифіката не поширюється на відвідувачів банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек і всіх продовольчих магазинів при будь-якому рівні епіднебезпеки.