Волинь Новини

На Волині стартували бюджетні слухання

В обласній раді розпочали серію бюджетних слухань, що триватиме упродовж усього тижня. Сьогодні аналізували перспективи фінансування ремонту доріг, що у віданні ДП «Служба місцевих автомобільних доріг Волинської області» та заходи з енергоефективності, якими опікується комунальне підприємство «ІАЦ «Волиньенергософт»».

Про це повідомляють на веб-сайті Волинської облради.

Участь в обговоренні взяли: заступники голови облради Юрій Поліщук та Григорій Пустовіт, керуючий справами апарату ради Дмитро Дубняк, голова бюджетної комісії облради Орест Маховський, голова постійної комісії з питань промисловості, транспорту, зв’язку, ПЕК, архітектури, будівництва та ЖКГ Сергій Кудрявцев, депутати облради Ігор ЛехІван КиричикЮрій ХарченкоЯрослав МатвійчукЮрій Ройко, а також керівники окремих структурних підрозділів ОДА.

Директорка ДП «Служба місцевих автомобільних доріг Волинської області» Оксана Грицюк повідомила, що упродовж 2021-2023 років запланували капітальний і поточний ремонти на 27 об’єктах.

“По 17-ти  уже уклали договори, ще 10 – в процесі. Цьогоріч ми плануємо освоїти усю суму субвенції обсягом 577 млн гривень, адже станом на сьогодні вже виконали понад 93 % робіт. На 2022 рік передбачили майже 650 млн грн субвенції на ремонт доріг місцевого значення”, – зауважила вона.

Окрім того, очільниця відомства зазначила, що є намір  у наступному році збільшити видатки на проектні роботи. Дотепер проектно-кошторисну документацію розробляли тергромади, але через брак досвіду окремі з них не встигли вчасно цього зробити. Тому надалі цим питанням опікуватиметься Служба місцевих автомобільних доріг.

Голова профільної комісії Сергій Кудрявцев висловив застереження чи будуть оптимально враховані потреби та побажання територіальних громад. Оксана Грицюк запевнила, що усі запити громад та депутатів вони намагаються враховувати, тергромади, окрім бажання, мають передбачати і співфінансування.

Депутат Юрій Ройко зауважив, що цей процес має бути максимально прозорим та послідовним, враховуючи пріоритетність пропозицій громад та депутатів. У приклад він поставив сусідню Львівщину, де усі ці процеси відбуваються в інтерактиві та з розрахунком на 2-3 роки вперед.

В результаті обговорення учасники бюджетних слухань дійшли висновку про необхідність розробки стратегічної Програми розвитку інфраструктури в області на 2023-2024 роки, яка міститиме комплексний підхід до питання дорожнього будівництва та включатиме перелік об’єктів, запланованих до реконструкції.

Депутат Юрій Харченко також висловив пропозицію, аби з наступного року  інформація про види і вартість робіт з утримання доріг була доступною обранцям громади та озвучувалась на засіданнях профільної комісії.

У ході бюджетних слухань також проаналізували діяльність комунального підприємства «Волиньенергософт». Його керівник Олександр Курилюк розповів, що зараз установа працює над масштабним проектом «Термореновація будівель медичних закладів Волині», яка фінансується Європейським інвестиційним банком.

“Загальна вартість проекту сягає майже 13,5 млн. євро. У нас уже готова тендерна документація на комплексну термомодернізацію 9 обласних закладів охорони здоров’я. Це кредитні гроші, але це вигідне фінансування, адже йдеться про 1,3 % річних на 22 роки. Перші п’ять років – пільговий період, а відтак кошти доведеться повертати лише з 2027 року. У 2022 році можемо вже розпочинати реалізацію проекту. Обласна рада має передбачити 10,5 млн гривень, що становить 20 % співфінансування для сплати ПДВ”, – наголосив він.

У ході обговорення учасники слухань зійшлися на думці, що необхідну для співфінансування суму коштів можливо буде передбачити при розподілі вільних залишків обласного бюджету у 2022 році.