Волинь Новини

У ВНУ хочуть відкрити військову кафедру

У Волинському національному університеті імені Лесі Українки планують відкрити військову кафедру та роблять поступові кроки для цього. Однак наразі студенти Лесиного університету проходять підготовку на військових кафедрах інших університетів.

Про це в інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини розповів ректор ВНУ Анатолій Цьось.

«Ми працюємо у напрямку створення військової кафедри, адже на факультеті історії, політології та національної безпеки є спеціальність «Державна безпека». Наразі повністю переформатували підготовку на цій спеціальності як військовій, створили кафедру державної безпеки, яку очолює кандидат військових наук зі званням полковника. Також повністю змінили навчальний план у бік військової підготовки.

Відповідно, студенти вивчатимуть різні дисципліни військового спрямування і, що дуже важливо, матимуть військово-польові збори. Ми уклали угоди на реалізацію цієї підготовки з військовим комісаріатом. Ці студенти навіть братимуть участь в територіальній обороні. Це перший крок до створення військової кафедри», – наголосив Анатолій Цьось та додав, що другим кроком є сама військова кафедра.

Ректор відзначив, що створення військової кафедри в університеті потребує дуже великих капіталовкладень: «У першу чергу це придбання необхідної техніки, обладнання для споруд та інші речі. Тому це питання важливе, воно в полі зору, але на сьогодні для університету і для студентів набагато економніше проводити таку підготовку в інших закладах, де вже працюють військові кафедри. Наразі таку підготовку наші студенти проходять у Луцькому національному технічному університеті, в Хмельницькій прикордонній академії і зараз говоримо про укладення договору із Львівською академією сухопутних військ».