Волинь Новини

Сплеск уваги суспільства до української мови, культури, історії створює унікальні умови для їх розвитку, – Ірина Констанкевич

Сплеск уваги суспільства до української мови, культури, історії створює унікальні умови для розвитку культури. Держава повинна скористатися цим потужним підґрунтям і підтримати гуманітарну сферу — переконана народна депутатка України, членкиня депутатської групи «Партія «За майбутнє» Ірина Констанкевич.
За її словами, парламент посилено працює в цьому напрямку. Зокрема, минулого тижня зареєстровано зміни до закону про підтримку українського книговидання. У разі ухвалення проєкту з 1 січня 2023 року:
українські книгарні отримуватимуть від держави субсидії на оренду приміщень;
кожному новонародженому та кожному, хто отримує паспорт по досягненню 14-річного віку держава даруватиме сертифікат на придбання української книги.
Вартість сертифіката становитиме 0,3 прожиткового мінімуму. Тобто сьогодні на нього можна було б придбати книг на суму майже 715 гривень.
«Держава, якщо вона дбає про своє майбутнє, має інвестувати в культуру. У тому числі через освітні, культурні послуги. Інвестувати в книгу. Люди, які прочитають книгу, створять нові знання. І цей процес триватиме далі й далі. Саме з такої логіки ми виходили», — розповіла Ірина Констанкевич, яка є одним зі співавторів законопроєкту.