Важливо Волинь Новини

У якому луцькому розважальному центрі пускають без щеплень?

Від сьогодні, 8 листопада, на Волині діє червоний рівень епідемічної небезпеки. Це означає, що на території області мають діяти певні обмеження.

Зокрема, вхід у торгово-розважальні центри, кафе, бари, кінотеатри, салони краси тощо можливий лише за наявності у відвідувачів «зеленого» COVID-сертифікату, цифровий сертифікату про негативний результат тесту на коронавірус чи про одужання. Більше того, у 100% персоналу цих закладів теж повинні бути вказані ці документи.

Інформаційне агентство ВолиньPost перевірило, чи насправді діють такі обмеження і чи перевіряють наявність необхідних документів. Як звичайні відвідувачі ми спробували зайти у різноманітні заклади міста.

Тож, спочатку приїхали у ТРЦ «ПортСіті». Тут, як і повідомляли виданню раніше, на вході у нас запитали про наявність ковід-документів. На дверях до ТРЦ розмістили інформацію про нові правила для відвідувачів.


У приміщенні разом з охороною закладу була присутня й поліція, яка пояснювала невдоволеним новими правилами відвідувачам законність таких вимог.


Зауважимо, що для того, аби зайти до гіпермаркету «Там-Там» ковід-документи не потрібні, оскільки основна група товарів тут – продовольча.

Наступною локацією став розважальний центр «Промінь». На дверях тут теж розмістили інформацію про режим роботи у «червоній» зоні. З-поміж іншого, тут зназначають про необхідність мати при собі ковід-документи. Щоправда, коли ми спробували зайти до РЦ приблизно в 11 годині, про них у нас ніхто не запитав й ми вільно потрапили всередину закладу.

На дверях ЦУМу також інформують про зміни. Тут написали, як саме працює кожна зона – «Сільпо» (вхід для всіх лише у масці), усі магазини (усі працюють за графіком, всіх лише з ковід-документами), кафе «Пузата хата» (працює з 10 до 20 – «доставка, самовиніс та обслуговування вакцинованих»). На вході до ЦУМ у нас запитали про наявність сертифіката, але не перевіряли, повірили на слово, як і іншим відвідувачам, що заходили разом з нами. Натомість у кафе «Пузата хата», що в ЦУМі, сертифікат таки перевірили.

У кафе «Львівські круасани», що на вулиці Винниченка, при замовленні у нас запитали про наявність ковід-документів, але на слово не повірили, наявність сертифіката перевірили. Аналогічною була ситуація у кав’ярні «Капучіно» на вулиці Лесі Українки.

Мережа «Сім23» заборонила споживати їжу у фудзонах своїх супермаркетів, а стакани для гарячих напоїв тут, як і під час першого локдауну, видають окремо кожному покупцю, а не ставлять поруч з кавовими апаратами.

Без проблем і запитань про ковід-документи вдалося також телефоном записатися на манікюр до одного з салонів у центрі міста.

Додамо, що під час «червоної» зони заборонені масові заходи, зокрема – концерти. Тож на вході до драмтеатру відвідувачів інформують про те, як і де перевірити, чи подію скасували, повернути квиток тощо.

Окрім того, у драмтеатрі діє пункт вакцинації населення від коронавірусу – тут чимала черга. Станом на 11:30 приблизно пів сотні людей очікували на щеплення.

Без обмежень у «червоній» зоні карантину можуть працювати АЗС, банки, пошта, ветеринарні клініки та магазини, аптеки та продовольчі магазини.

Нагадаємо, поліція Волині повідомила, що правоохоронці перевірятимуть наяність ковід-документів у тих місцях, працівники і відвідувачі яких повинні їх мати.

За порушення правил, що діють у «червоній» зоні епіднебезпеки, законодавством передбачено штрафні санкції в розмірі від 17 до 34 тисяч гривень. У кожному окремому випадку сума штрафу визначатиметься в судовому порядку.

У разі виявлення несправжнього сертифіката про вакцинацію особі загрожує штраф до 850 гривень, арешт строком до 6 місяців або обмеження волі на строк до 2 років.

За виготовлення й поширення підроблених документів про вакцинацію правопорушники можуть розраховувати на штраф у розмірі 17 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до 5 років.