Волинь Новини

Візит до лікаря. Як підготуватися?: консультує лікарка з Волині

Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, пояснила, як правильно організувати візит до лікаря.

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.

Для того, щоб консультація була максимально ефективною, необхідно щоб пацієнт був підготовлений до візиту. Адже лікування захворювання – це партнерство, а не гра в одні ворота.

Залишу тут декілька порад, можливо будуть корисними.
1. Вибір лікаря.
Підходьте до вибору зважено. Як на мене, найкраще вибирати по рекомендаціях.
2. Спробуйте вдома занотувати та структуризувати всі свої скарги, щоб нічого не забути. Розповідайте навіть про те, що ви вважаєте неважливим. А то часто буває так, що вже віддаєш заключення, а пацієнт у наздогін: “а у мене ще рука німіє, коли ліктем об стіл сильно притискаю…”
3. Підготуйте “історію хвороби”, візьміть всі свої заключення про попередні звернення, особливо якщо візит з приводу давньої проблеми.
4. Візьміть всі попередні обстеження – аналізи крові, рентгенівські знімки, МРТ, КТ тощо. Обов’язково беріть диск, плівку з обстеження. Бо більшість думають, що паперового заключення більш, ніж достатньо.
Причому дістають його відразу і навіть скарг не висловлюють “бо все ж вже на МРТ видно”.
Повторююсь, що лікуємо людину, а не МРТ!
5.  Занотуйте ліки, які вже приймаєте. Якщо “маленькі білі сердечка” зрозуміло для нас, то “капсули такі великі” – ні про що не говорить. Обов’язково включайте сюди всі добавки та вітаміни, які приймаєте. Будь- яка інформація важлива, оскільки деякі ліки можуть погано взаємодіяти з іншими.
6. По закінченню прийому ви отримуєте багато нової інформації. Не соромтеся задавати запитання, якщо вас щось бентежить. Ви маєте розуміти свій діагноз та лікування. Повідомте лікаря, якщо щось не зрозуміло!
7. Часто діагноз можливо поставити на підставі огляду, але ви маєте бути готові, що знадобляться додаткові обстеження.