У Луцьку під час робіт із благоустрою на території Луцької дієцезії римсько-католицької церкви виявили унікальну споруду – кафедральний собор Святої Трійці «Матір костелів на Русі».

Про це у фейсбуці повідомив археолог Віктор Баюк,ІА ВолиньPost. 

За його словами, першу дерев’яну святиню вже як кафедральний собор звів на цьому місці Великий Литовський князь Вітовт у 1427 році, а мурований храм імовірно був збудований Луцьким єпископом Юрієм Фальчевським у 1545 році.

«Археологічними роботами прослідковано фундамент північно-західної круглої башти, мури північної частини храму із архітектурними елементами а також амфіляду невідомих до сьогодні підземель під його вівтарною частиною», – написав археолог.

Він запевнив, що роботи проведені з неухильним дотриманням норм чинного пам’яткоохоронного законодавства Луцькою дієцезією римсько-католицької церкви та кафедральною парафією Святих апостолів Петра і Павла.

«Польові дослідження виконані Охоронною археологічною службою України Інституту археології НАН України за сприяння і участі адміністрації Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Волинського регіонального підрозділу Спілки археологів України та Релігійної місії «Карітас-Спес Луцьк» Кафедральної парафії Святих Апостолів Петра і Павла», – розповів Віктор Баюк.

Знахідку мають законсервувати, щоб провести масштабні археологічні дослідження.

На робочих фото – фундамент північної фасадної башти собору Святої Трійці, фундаменти мурів із контрфорсами, підземелля вівтарної частини храму.