Новини

«Дядя, не роби так»: вітчим-педофіл чіплявся до дитини

Суди стали жорсткіше карати за наругу над дітьми. З 11 січня 2020 року набрали чинності зміни до кримінального кодексу в частині обтяження міри покарання у цій категорії злочинів. Раніше злочинці максимально отримували 15 років позбавлення волі. Тепер же їм світить довічне! На Рівненщині перший такий вирок вступив у силу.

Про це пише Вісник+К. 

Сини пішли з хати

Ця драма розігралася в одному із сіл неподалік Острога. Молода жінка з трьома дітьми прийняла у дім нового чоловіка. Старші сини жінки не знайшли спільної мови з материним співмешканцем і пішли жити до бабусі з дідусем. А донечка залишилася з мамою та вітчимом.

Жінка до останнього переконувала: її благовірний – найкращий у світі батько, дбає про її кровиночку, як рідний. Мовляв, вона ж ходить по змінах на роботу, а він дочку і нагодує, і в школу збере. Потім у сім’ї народилася ще одна дівчинка. Правда, на співмешканця (назвемо його Іван) жінка дочку не записала, а отримала статус «одинока мама».

Так і жили. Іван їздив по заробітках, коли повертався, Віра у ньому бачила свою опору. До моменту, поки одного разу не заглянула у його мобільний телефон. А там побачила оголені геніталії свого співмешканця та… донечку, яку він змушував робити непристойні речі! Віра звернулася у поліцію.

– На місце виїхала слідчо-оперативна група. Винуватця вдома не знайшли, але його телефон вилучили. На ньому дійсно виявили сім фотографій та безліч відеозаписів сексуального змісту за участі дівчинки, – розповіла Тетяна Мусіюк, начальник Острозького відділу Здолбунівської окружної прокуратури.

Експертиза підтвердила: фото та відео – порнографічного характеру. Ідентифікували й голоси – співмешканця Віри та її дочки.

– Спочатку підозрюваний визнавав свою вину, але потім від своїх слів відмовився, – розповіла Тетяна Вікторівна. – Та суд засудив його до довічного позбавлення волі за вчинення орального зґвалтування дівчинки.

Лякав дитину,  що всім покаже фото

– Що, на вашу думку, стало основним аргументом для такого рішення? – цікавлюся у прокурора.

– Колегія суддів неодноразово переглядала ці фото і відео, чула, що чоловік говорив до дівчинки і що змушував її робити. Вона весь час плакала і просила: «Дядя, не роби так…» А він примушував. Думаю, таке особисте сприйняття і вплинуло, – каже Тетяна Мусіюк. – Також дитина не знала, що він її знімає на відео.

– Скільки часу це тривало?

– Дівчинка розповіла, що вітчим чіплявся до неї п’ять років. Тобто усе почалося, коли їй було п’ять, зараз – десять. У тому році, коли він прийшов до них жити.

– А чому мамі нічого не розповіла?

– Вона боялася, бо «дядя» обіцяв розмістити фотокартки у соціальних мережах та лякав, що маму позбавлять батьківських прав на усіх дітей. Завжди усе відбувалося вночі, коли жінка була на роботі – працювала пекарем, заступала на нічну зміну.

До речі, під час розгляду справи в суді допитували свідка – працівника служби у справах дітей, який вказував, що у 2017 році він виїжджав до цієї сім’ї, реагуючи на анонімне повідомлення про… зґвалтування дитини батьком.

– Хоч тоді були підстави не розглядати це повідомлення, але, зважаючи на делікатність справи, служба залучила працівників поліції та виїжджала на місце. Спілкувалися з мамою, шкільним психологом. І жодних підтверджень скоєння злочину не знайшли. Чоловік тоді був на заробітках. Дівчинку прямо не питали, але огляд лікаря показав, що не було зґвалтування, дівоча пліва не розірвана (як і тепер). Їй тоді було шість.

Діди розважалися з малими дівчатками

Тоді мама вирішила, що на її коханого заздрісники звели наклеп. Тепер же в суді вимагала для нього найсуворішого покарання – довічного позбавлення волі. Крім того, було задоволено і цивільний позов потерпілої на загальну суму 200 тисяч гривень.

Підсудний же з таким рішенням не погодився і подав на апеляцію. Запевняв, що справу сфальсифікували, й у ній фігурує дата, коли він перебував за межами області на заробітках. Але знайшли свідків, які підтвердили: не тільки вдома був, а ще й у гості ходив. Коли ж мама пішла на нічну зміну, лишився з дівчатками ночувати. Тож апеляційний суд вирок залишив без змін.

Тим часом з дитиною працюють психологи. Їй ще довго доведеться оговтуватися від шоку й наруги, які вона перенесла. Фахівці та рідні роблять усе, аби вчинки виродка не скалічили психіку дитини.

Зараз на вирок чекають підо­зрювані у дитячому зґвалтуванні на Буковині – у Чернівцях. Діди 74 та 66 років любили розважатися з неповнолітніми дівчатками. Вони перебувають у СІЗО вже пів року. За інформацією поліції, підозрювані займалися сексом з юнками віком від 11 до 14 років! Потерпілі були з «кризових» сімей. Під час обшуків виявили фото та відео дитячої порнографії, яку знімали чоловіки. Старшого пенсіонера також підозрюють у створенні місця розпусти та вербуванні дітей. Йому загрожує довічне позбавлення волі, спільнику – до 15 років ув’язнення.

Авторка: Наталія КРАВЧУК