Важливо Волинь Новини

Думки лучан про вакцинацію: кого і чому зобов’язують щепитися

Нова хвиля коронавірусу набирає обертів, Україна змушена була запроваджувати обмеження для невакцинованих громадян.

У пунктах вакцинації Луцьку великі черги, проте чи свідомо громадяни йдуть на щеплення, про це дізнавалися журналісти інформаційного порталу Волинь#infa.

Перша молода 20-ти річна студентка, що погодилась дати коментар розповіла: “Вакцинуюсь, тому що попросили на роботі, адже у сфері обслуговування це потрібно першочергово. Тим більше, що якщо Луцьк буде у червоній зоні, вакциновані будуть мати набагато більше можливостей для пересування”.

У випадку погіршення епідеміологічної ситуації в державі, невакцинованих осіб, чия сфера діяльності передбачає контакти з великою кількістю людей, не допускатимуть до роботи. Проте лучанка не противниця щеплень і прийшла у лікарню зваживши всі за і проти.

Наступна жіночка дуже емоційно, щось розповідала по телефону, але згодом і нам розповіла, що працює вчителькою у місцевій школі. Вакцинуватись вона не хотіла, але мусить, бо не зможе прокормити 3 дітей.

“Я вакцинуюсь вдруге, перше щеплення перенесла дуже складно. Не розумію навіщо воно треба. Але на роботі сказали немає сертифіката, то йди на лікарняне без виплат або заяву на звільнення пиши “- розповіла обурена лучанка.

Навпроти на стільчику сидів веселий літній чоловік, який жартував та веселив усіх в коридорі, як виявилось пізніше пан Іван – ветеран війни. Він прийшов у пункт вакцинації разом зі своєю жінкою.

“Ми довго наважувались, але здоров’я перш за все. Обговорили з дітьми і пішли. Чоловік пережив три інсульти і стоїть на огляді у лікаря. Ми не молоді. Тому мусимо дбати про своє здоров’я”- розповіла пані Наталя.

Противників вакцинації ми так і не знайшли, щоб дізнатися чому так категорично бояться робити щеплення. Але поспілкувалися з дівчиною, що ще не планує найближчим часом йти у пункт масової вакцинації.

“Поки в мене не було такої потреби. Усі рідні та знайомі, що мене оточують, вони або вакциновані або перехворіли. А до мене поки черга не дійшла. Але я так розумію невдовзі у нашій державі це стане обов’язково для всіх… Більшість підприємств створюють такі умови, що вакцинація є необхідною та дуже важливою, щоб ходити на роботу. Але якщо людина не хоче вакцинуватись, то це її вибір і наслідки вона за це понесе сама”- розповіла Марія.

Зробити щеплення жителі області можуть у центрах масової вакцинації, які працюють кожного дня. У робочі дні також працюють пункти щеплення при центрах первинної медико-санітарної допомоги. Крім цього, виїзний пункт щеплення може приїздити на підприємства за умови наявності достатньої кількості бажаючих вакцинуватись.