Волинь Новини

У Луцьку підняли ціну на тепло: кому і наскільки (ВІДЕО)

У Луцьку тарифи на теплову енергію для релігійних організацій та бізнесу зросли на 44%, натомість для бюджетних установ – зменшилися на 2%. Таке здорожчання ціни на тепло, кажуть в міськраді, – абсолютно вимушене. Єдине, рішення про коригування тарифів не буде стосуватися категорії населення, а лише переважно юридичних осіб.

Про це повідомляє 12 канал.

“Що нас чекає в результаті підвищення таких цін на газ? Це або припинення підприємницької діяльності, якщо вартість продукції, або вартість послуг робіт у зв’язку зі зростанням ціни на газ буде просто такою, яка буде не конкурентоздатною, або, якщо вона буде конкурентоздатною, то ця вартість газу буде вкладена в кінцеву вартість того чи іншого продукту”, – каже луцький міський голова Ігор Поліщук.

Справа в тому, що “Луцьктепло” має договір з газопостачальною компанією “Нафтогаз Трейдинг”. Цим договором передбачили реалізацію природного газу за окремими фіксованими цінами для населення – 7 420 гривень за тисячу кубів та цінами, що змінюються щомісяця для інших споживачів, бюджетних установ та релігійних організацій – 17 100 гривень за тисячу кубів.

“На жовтень місяць ціна змінилася до рівня 24 770, тому є потреба коригувати тарифи. Для бюджетних організацій після підписаного меморандуму ціну на газ зменшити до рівня 17 400”, – каже директор ДКП “Луцьктепло” Іван Скорупський.

Разом із тим вартість електроенергії, передбаченої у тарифі, 2,18 гривень за кіловат-годину.

“Враховуючи здорожчання енергоресурсів для інших споживачів та релігійних організацій, відповідно зменшені для бюджетних організацій є необхідність коригувати тариф для інших організацій +44% і для бюджетних організацій -2%”, – додає Скорупський.

Член виконкому Олег Іванюк запропонував зафіксувати ситуацію, що склалася, оскільки їй потрібно дати й політичну оцінку.

“У 2014 році розпочалася війна. Триває вже 8-й рік. За цей час нічого не зроблено для забезпечення енергетичної безпеки держави. Зокрема, по газу, розібратись з енергоенергетикою. І сьогодні органи представницької і виконавчої влади є заручниками цієї ситуації”, – каже член виконавчого комітету Олег Іванюк.

Луцький міський голова Ігор Поліщук також зауважив, що газ по 7 400 гривень за тисячу метрів кубічних продається “Нафтогазом” виключно у обсягах, розрахованих за певною формулою. Визначається місячне споживання за три попередніх роки, і виключно в цих межах ціна для населення є такою.

Мер наголосив: для того, щоб завершити опалювальний рік, потрібно знайти щонайменше 27 мільйонів до бюджету.