Волинь Новини

На Волині у 55 працівників їдалень освітніх закладів виявили стафілокок

На Волині станом на 29 жовтня лікарі-епідеміологи виявили 55 випадків патогенного золотистого стафілокока у працівників харчоблоків освітніх закладів. Про це Суспільному телефоном повідомила керівниця обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Янко.

Загалом обстежили 625 працівників у 184 освітніх закладах.

Серед перевірених об’єктів 84 школи, 91 дитсадок та дев’ять будинків інтернатного типу. “У працівників брали мазок з носоглотки, відібраний біоматеріал відправляли в лабораторію на дослідження”, – зазначила Наталія Янко.

Обстеження, зі слів керівниці центру, проводять із метою недопущення порушення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і спалахів кишкових інфекцій у шкільних та дошкільних закладах.

“Вони (працівники – ред.) не хворі. Людина могла просто перехворіти та стати носієм стафілокока. Працівникам надаються рекомендації щодо подальшого лікування. На час лікування вони можуть перебувати на роботі”, – говорить керівниця обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Обстеження працівників харчоблоків, додала Наталія Янко, продовжуватимуть надалі.

Довідково: на сайті Національної академії медичних наук України пояснюють, що золотистий стафілокок є патогенним мікроорганізмом, тобто таким, що здатний порушувати життєдіяльність клітин організму і руйнує його тканини. Потрапляючи на шкіру, в ніс або рот, або у внутрішні органи людини, він викликає низку захворювань. Золотистий стафілокок одна з бактерій, які відносять до антибіотикорезистентних: штами золотистого стафілокока стійкі до лікування антибіотиками.