Новини

У Польщі запроваджують новий обов’язковий документ для водіїв з інших країн: подробиці

Як стало відомо, влада Польщі підготувала зміни для водіїв комерційного транспорту щодо навчання та отримання документів про професійну кваліфікацію.

Про це пише Логіст.Today з посиланням на офіційний сайт Президента Республіки Польща, передає Молодий Буковинець.

Президент країни Анджей Дуда підписав акт про внесення поправок до Закону про автомобільний транспорт. Документ вводить до польського законодавства Директиву ЄС про початкову кваліфікацію та перепідготовку професійних водіїв та необхідні їм документи.

Основною зміною буде введення кваліфікаційної карти водія. Цей документ видається старостою або мером міста з повітськими правами та підтверджує право на здійснення автомобільних перевезень для тих водіїв, які не можуть отримати посвідчення водія з кодом 95, тому що не проживають на території Польщі.

“Водій сам подаватиме заяву на отримання картки. Водночас закон відмовляється від підтвердження права водія на виконання автотранспортних послуг на підставі посвідчення водія. Однак це посвідчення, як і раніше, видаватиметься як документ, що підтверджує легальне працевлаштування на території Республіки Польща”, – вказано в прийнятому законі.

Що ще зміниться:

– свідоцтво про професійну кваліфікацію буде видкликатися, якщо воно видано незаконно;

– буде створена система обміну інформацією про видані та відкликані свідоцтва про професійну кваліфікацію водія;

– упроваджуються онлайн-форми проходження курсів підвищення кваліфікації та періодичного навчання. Онлайн-навчання буде можливим лише

– у тих навчальних центрах, які давно працюють на ринку, відповідають додатковим вимогам щодо інфраструктури та викладацького складу;

– буде створено профіль професійного водія, який видаватиметься старостою або мером міста з повітськими правами.

Більшість поправок до закону набудуть чинності через 30 днів після публікації.