У Чернігівській області від ботулізму помер 74-річний чоловік. Пенсіонер захворів після вживання кров’яної ковбаси домашнього приготування, що пролежала близько двох місяців у холодильнику.
Про це повідомив Центр громадського здоров’я МОЗ з посиланням на Чернігівський обласний Центр контролю та профілактики захворювань.
“Постраждалий у стані середньої важкості звернувся по медичну допомогу наступного дня після вживання підозрілого продукту. Чоловіка госпіталізували до інфекційного відділення районної лікарні”, – йдеться у повідомленні.
Проте через тиждень хворий втік з лікарні. Чотири дні потому чоловіка госпіталізували вже в обласну лікарню, де він через два дні помер.
Зазначимо, що з початку року у Чернігівській області вже зареєстрували 10 випадків ботулізму, три з них стали смертельними.
Загалом в Україні за 5 місяців 2021 року зареєстровано 43 випадки ботулізму, серед хворих – одна дитина. Шестеро людей померли.
Ймовірними харчовими продуктами, що призвели до захворювання, були: в’ялена й солена риба (40 %), м’ясні, рибні, овочеві, грибні консерви й інші м’ясні вироби.
“Вживання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби, м’ясних продуктів, як-то ковбаса, шинка, й інших харчових продуктів, куплених у місцях несанкціонованої торгівлі, може призвести до захворювання на ботулізм”, – наголошують експерти.
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від споживання їжі, про якість якої вам достеменно невідомо, зазначають фахівці.