Волинь Новини

Грип і ГРВІ на Волині: кількість хворих дітей збільшується

Інтенсивний показник захворюваності на грип і ГРВІ на Волині становить 524 на 100 тисяч населення (вищий від середньодержавного на 6 %). Перевищення епідемічного порогу не зареєстровано на жодній адміністративній території, в загальному по області він нижчий від розрахункового на 9%. Вищі від середньообласного показники захворюваності у м. Луцьку (1237 на 100 тис. населення) та Ківерцівському (627) районах.

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ.

Упродовж останнього тижня на Волині захворюваність гострими респіраторними інфекціями, в тому числі на коронавірусну інфекцію, збільшилась на 15 % і становить понад 5,4 тис. осіб, проти 4,7 тис. попереднього тижня. Утримується тенденція до росту захворюваності серед дитячого населення і становить 48 % (захворіли близько  2,6 тис.) від загальної кількості постраждалих, що на 13 % більше минулого тижня. Така ситуація пояснюється перебуванням дітей в організованих колективах (становлять 71 % від всіх захворілих дітей).

Близько трьох відсотків від загальної кількості захворілих госпіталізовано, переважно це дорослі особи (90 %). Летальних випадків від грипу не зареєстровано.

З початку епідемічного сезону перехворіло понад 102 тис. волинян – це 10 % населення області.

На сьогодні вірусів грипу не виявлено. Збудники інших гострих респіраторних інфекцій виявлено у 32 % пацієнтів.

Серед збудників ГРВІ встановлено переважну циркуляцію:

  • риновірусів (виявлено у 38 % випадків позитивних результатів),
  • сезонного коронавірусу 229Е  (35 %),
  • парагрипу 4 типу (14 %),
  • сезонного коронавірусу ОС43 (9%),
  • метапневмовірусів  (3%).

Виявлено також циркуляцію аденовірусів та бокавірусів. В 5 % випадках визначено одночасне інфікування парагрипом + сезонним коронавірусом 229Е та риновірусом + сезонним коронавірусом 229Е.

В Україні зберігається тенденція до росту захворюваності на ГРВІ та грип. У більшості регіонів, зокрема і в нашій області, перевищення епідемічного порога не зареєстровано. Інтенсивність епідемічного процесу ГРВІ, включно із новою коронавірусною інфекцією, була на низькому рівні, за винятком Сумської, Житомирської, Донецької, Запорізької та Закарпатської областей (середній рівень), в Тернопільській області (висока інтенсивність), а в Івано-Франківській області на звітному тижні зафіксовано дуже високий рівень інтенсивності епідемічного процесу – перевищення епідемічного порога в 2,2 рази.

Leave a Comment