Новини

В Україні подорожчають продукти: на що виростуть ціни

Як стало відомо, в Україні навесні 2021 року очікується подорожчання зернової групи, овочів і фруктів. Інфляція в цей період складе 7-8%.

Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів радник зі стратегічного розвитку УКАБ (Українського клубу аграрного бізнесу) Володимир Лапа. Пік цін на молоко припадає на грудень-січень, а на яйця вже відбулося серйозне зростання і потенціал підвищення цін далі обмежений, пише Agroter.

“Загалом ми вважаємо реалістичними прогнози Нацбанку щодо підвищення інфляції до 7-8% навесні зі зменшенням темпів інфляції влітку. Передусім може подорожчати зернова група, імовірне і короткострокове сезонне зростання цін на овочі та фрукти, яке традиційно відбувається навесні”, – сказав радник зі стратегічного розвитку УКАБ.
За його словами, частка газу в структурі собівартості в переважній більшості видів харчової продукції не перевищує 3-5%, тому прямий вплив буде незначним, однак суттєвим він стане в ресурсному секторі.
“Наприклад, частка газу в структурі собівартості азотних добрив становить близько 60%. Аналогічно, разом із газом (а скоріше як передумова зростання вартості газу) зросли ціни на нафту. Якщо на початку літа це було $35-40 за барель, то зараз – $53-55. Якщо скласти добрива та нафтопродукти, то це близько 40% собівартості продукції рослинництва. Відповідно, для врожаю 2021 року вона буде вищою. Щодо м’яса не слід виключати підвищення цін на 5-10% внаслідок здорожчання кормів”, – пояснив Володимир Лапа.

Він також підкреслив, що загалом на світовому ринку на перспективах посткризового відновлення суттєво подорожчали практично всі біржові товари, але схоже на те, що активна фаза цього зростання вже в минулому.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства спрогнозувало зростання інфляції на початку 2021 року, що призведе до збільшення цін на продукти й товари.

Leave a Comment