Новини

Як харчуватися в епідсезон грипу та ГРВI

Головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко радить українцям під час епідсезону грипу та ГРВІ дотримуватися правил здорового харчування і більше часу відводити на фізичну активність.

Про це він написав на своїй Facebook-сторінці.

“Звичайно, що секретних харчових продуктів проти грипоподібних вірусних інфекцій чи SARS-CoV-2 не існує. Однак для збільшення опірності організму до розвитку хвороб потрібно дотримуватись принципів здорового харчування та намагатися формувати свою здорову тарілку”, – написав Ляшко.

Тож, щоб підтримати свій імунітет, він дав наступні рекомендації:

  • Споживати три порції овочів і зелені, дві порції фруктів та ягід щодня, різнокольорових, свіжих, а також заморожених чи консервованих без додавання солі та цукру.
  • Вживати достатню кількість білків у складі злакових чи бобових продуктів, горіхів та насіння, яєць, нежирного м’яса або риби.
  • Пити більше чистої питної води, що є запорукою нормального кровообігу, терморегуляції, ефективного виведення непотрібних речовин.
  • Обмежити добову кількість солі, вона не має перевищувати 5 грамів, адже надмірне споживання солі зумовлює підвищення кров’яного тиску і ризику виникнення небезпечних ускладнень – інфарктів та інсультів.
  • Обмежити до 25 грамів добову кількість цукру, адже він сприяє появі зайвої ваги, виникненню серцево-судинних захворювань та діабету.
  • Виділяти більше вільного часу для фізичної активності, бо кількість спожитих калорій має відповідати витратам енергії.

Крім того, Ляшко рекомендує регулярно включати у дієту натуральні продукти, які є джерелом таких речовин:

– вітамін А – яловича печінка, печінка тріски, морква, бобові, шпинат, броколі;

– вітамін С міститься у складі овочів фруктів та ягід (болгарський перець, броколі, томати, цитрусові, ківі, полуниці).

– вітамін D утворюється у шкірі людини під дією ультрафіолетових променів. Є також у морській рибі та морепродуктах, жовтках яєць.

– вітамін Е надходить при споживанні насіння соняшника, горіхів, авокадо, шпинату, гарбузу, оливкової олії, форелі, креветок.

– цинк міститься у значній кількості у злакових, бобових, яловичині, яйцях, сирі, морепродуктах, горіхах та насінні.

– селен – різноманітні злакові, яйця, домашній сир, насіння соняшника, часник, біле м’ясо птиці, морська риба та морепродукти.

“Перелік, звісно, не повний, але дотримуючись навіть цих правил здорового харчування, можна значно допомогти імунітету протидіяти біологічним загрозам. І звісно, не відмовляйте собі поласувати салом, але не зловживайте”, – підсумував Ляшко.

Leave a Comment