Волинь Новини

Волинські екологи не можуть перевірити рубки у лісах через карантин

Протягом 2020 року до Державної екологічної інспекції у Волинській області надійшло 6 скарг від громадян на рубки в державних лісгоспах і одна щодо приватного лісопідприємства. Жодну з них перевірити не вдалось через коронавірус.

Про це стало відомо під час засідання Громадської ради при Державній екологічній інспекції у Волинській області, – передає Сила правди.

У зв’язку з поширенням Covid-19 всі планові перевірки в Україні призупинили на невизначений термін. Разом з тим інспекційні заходи за зверненнями громадян ніхто не відміняв.

Якщо хтось став свідком злочину проти довкілля, він може, або негайно повідомити про це в поліцію, або ж звернутися в екоінспекцію з заявою. Позапланові перевірки на місцях екоінспектори спершу погоджують зі своїм керівництвом у столиці.

Протягом цього року волиняни 7 разів скаржилися в екоінспекцію щодо сумнівних рубок в 4 районах області. Заяви, зокрема, стосувалися державних підприємств «Лісомисливське господарство «Звірівське», «Ківерцівське лісове господарство», «Камінь-Каширське лісове господарство», «Любомльське лісове господарство», спеціалізованих лісогосподарських агропромислових підприємств «Рожищеагроліс» і «Камінь-Каширськагроліс» і приватного лісогосподарського підприємства «Дружба». Жодна з перевірок не відбулася. Керівники не допустили інспекторів через карантин.

«У першому кварталі 2020 року ми виходили на позапланову перевірку за розпорядженням прем’єр-міністра України у Волинський військовий лісгосп. Виявили порушень на майже 8 мільйонів гривень. В тому числі й збитки внаслідок незаконних рубок на території Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». Матеріали передали в правоохоронні органи, відкрили кримінальну справу.

Після цього у нас за 2020 рік – 6 скарг на державні лісгоспи від громадян і 6 недопусків. Єдина область в Україні де 100% недопусків. Ми не відпрацювали по цих заявах, бо була відмова як під кальку – коронавірус. За цей час відкривались кримінальні провадження, зокрема, по рубках в природно-заповідному фонді. Рівень зловживань зашкалює.

Ми як інспекція вважаємо, що кожен з цих недопусків є упередженим для того, щоб приховати ті чи інші факти», – коментує начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк.

В інспекції кажуть, що через недопуски до перевірок керівників лісгоспів оштрафували. Згідно зі статтею 188-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення, невиконання законних розпоряджень посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від п’ятнадцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 255 до 765 гривень.

Leave a Comment