Як стало відомо, харчування в українських шкільних їдальнях може бути без ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів та інших технологічно оброблених м’ясних та рибних страв.
В Україні розробили порядок організації харчування дітей у закладах освіти та у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я, передає Молодий Буковинець.
За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, вперше на законодавчому рівні врегулюють питання щодо харчування дітей з особливими дієтичними потребами, як-от цукровий діабет, непереносимість глютену, лактози тощо.
Що пропонують у проєкті:
– заборонено до закупівлі, реалізації та пропонування дітям технологічно оброблених м’ясних та рибних страв (ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів тощо), солодких газованих напоїв, енергетичних напої та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрів обмежується добова кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів;
– змінено структуру харчування з урахуванням рекомендацій ВООЗ щодо принципів здорового харчування та з урахуванням фізіологічних потреб дітей;
– окремо приділено увагу організації харчування, відповідно до якого керівники закладів матимуть можливість вибрати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу. Тобто впроваджувати кейтеринг, здаючи харчоблок закладу в оренду для організації харчування або власними силами закладу.