Куріння підвищує ризик захворіти на коронавірусну хворобу COVID-19, збільшуючи потенційні «точки входу» для коронавірусу SARS-CoV-2.
Учені з Університету Південної Кароліни (США) дійшли такого висновку, порівнявши легеневі тканини нинішніх та колишніх курців та людей, які не палять. Про це йдеться у статті, опублікованій у American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Експресія молекули ACE2, яку вірус SARS-CoV-2 використовує, щоб приєднатися до клітин людського організму та інфікувати їх, була на 25% більшою у тканинах легенів тих, хто викурив щонайменше 100 сигарет протягом свого життя, порівняно з некурящими.
Також куріння збільшило кількість людського ферменту FURIN, котрий, як відомо, сприяє зараженню вірусом SARS-CoV-2.
Отримані дані дають цінну інформацію для виявлення потенційно сприйнятливих груп населення, — зазначають дослідники.