Контролювати роботу продовольчих ринків в умовах карантину будуть державні структури без залучення органів місцевого самоврядування.
Джерело: головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко у програмі “Свобода слова” на ICTV, hromadske
Пряма мова: “Буде забезпечене щоденне інспектування представниками державної служби з питань безпечності харчових продуктів та щоденний дозвіл на відкриття або закриття ринків…
Буде контроль держави без залучення органів місцевого самоврядування”.
Деталі: За словами Ляшка, якщо ринок порушить норми, то наступного разу його зможуть відкрити не раніше, ніж через 7 днів після того, як він усуне порушення.
Цьому передувало: 27 квітня Міністерство охорони здоров’я визначилося з умовами, яких повинні дотримуватися продовольчі ринки для роботи на карантині.
Правила розробили МОЗ та Мінекономіки, вони передбачають:
– працівники, продавці і відвідувачі ринку повинні бути у захисній масці або респіраторі і мають проходити температурний скринінг;
– на кожному вході (в’їзді) на ринок повинні стояти антисептики;
– на 10 квадратних метрах повинен бути один покупець, не більше;
– контактні поверхні треба дезінфікувати кожні три години;
– в кінці робочого дня мають відбутися прибирання та дезінфекція;
– не повинно бути стихійної торгівлі на території ринку.
Також є умови для продавців: щонайменше 3 метри відстані між їхніми робочими місцями та наявність захисних екранів між продавцями і покупцями.
Працівники ринку мають інформувати відвідувачів про встановлені обмеження та про профілактику коронавірусу, а також контролювати виконання цих вимог і оперативно усувати порушення.