Важливо Новини

Власників паспортів інших держав та Карт поляка позбавлять пенсій?

Здається, що чиновники остаточно заплуталися в тому, чиї інтереси представляють, та вирішили на початку року приголомшити пенсіонерів та інших отримувачів соціальної допомоги неприємним сюрпризом.

Влада захотіла оптимізувати процедуру державних виплат та придумала нову лазівку, як жорстко зекономити на людях. Причому все це хоче подати під псевдопатріотичним соусом, щоб ніхто не обурився. Про нову скандальну ініціативу з боку Кабміну стало відомо з публікації помічника депутата Верховної Ради, який поділився шоком після побаченого урядового документа.

de27d84a1a2f34d86f35a5fc16f82fcf Власників паспортів інших держав та Карт поляка позбавлять пенсій?

af8e0f3febdfe42dec5b1131a97f79b4 Власників паспортів інших держав та Карт поляка позбавлять пенсій?

Під тиском Мінфіну Мінсоцполітики підготувало пропозицію про скасування пенсій, житлових субсидій та допомоги при народженні дитини для тих, хто має чинний паспорт іншої держави чи Карту поляка, а також у разі, якщо людина представляє політичну та громадську організацію, що своєю діяльністю погрожує національним інтересам України.

За допомогою таких обмежень чиновники планують почати економити майже 1,8 млрд. гривень щороку, починаючи з 2021 року. За словами начальника Управління державної соціальної допомоги Мінсоцполітики А. Харченка СБУ та МВС мають намір сприяти виявленню вищевказаних категорій громадян. Ну а верифікація отримувачів соціальних нарахувань проводитиметься за допомогою механізму, передбаченого нещодавно схваленим законопроектом “Про верифікацію та моніторинг державних виплат”. У результаті після 2021 року без пенсій можуть залишитися 530 тисяч осіб.

По суті, це справжнє свавілля. За “подвійне громадянство” вже є покарання, теж саме стосується й просепаратистських організацій.

Також передбачено обмеження соціальних виплат для тих, хто виступає проти “мовного закону”.

Якщо є охота, чиновники можуть позбавити пенсій та житлових субсидій усі організації національних меншин та будь-які опозиційні об’єднання. Економія бюджету виглядає сумнівною, проте можливостей для зловживань, дискримінації та проявів корупції тепер з’явиться більше. Замість того щоб зайнятися своїми безпосередніми обов’язками, Мінфін та Мінсоцполітики ризикують спровокувати соціальний вибух та протести з боку національних меншин. Давно не було до нас претензій з цього приводу з боку ПАРЄ та ООН?

Ця ініціатива вкотре демонструє, що нинішній уряд не в змозі здійснювати ефективну фінансову політику, має намір приховати реальні економічні показники, а згодом пропонує залатати бюджетні дірки провокаційними пропозиціями.

Обурення представників Верховної Ради з приводу документа, з одного боку можна зрозуміти, але з іншого, задача нардепів як раз оперативно запобігти подібній підривній діяльності відомства Соколовської. Але, на жаль, поки парламент зайнятий іншими питаннями, чергова дискримінаційна ініціатива Кабміну має всі шанси бути схваленою, а вищевказані категорії громадян можуть встигнути потрапити в базу, що створюється для верифікації отримувачів держвиплат.

Leave a Comment