Новини

Українцям обіцяють зростання цін у листопаді та грудні: що виросте у ціні

Стало відомо, що буде з цінами на товари і продукти в листопаді і грудні.

Читайте також: Ціни на український `борщ` знижуються

Про це йдеться у матеріалі “Сегодня“.

Як вже змінилися ціни

За підрахунками фахівців Держстатистики, продукти у жовтні подорожчали на 0,2% більше, ніж середня інфляція, або на 0,9%, а промислові товари і послуги – менше, ніж середня інфляція. Порівняно з вереснем, інфляція сповільнилася.

Рекордсменом стала гречана крупа, ціна на яку за місяць піднялася більш ніж на чверть – на 27,2%. На 9,6% подорожчали курячі яйця, на 4,6% – овочі, на 2,6% – молоко на 1,6% – сир, на 1,5% – хліб і цигарки. Вершкове масло коштує більше на 0,9%, алкогольні напої – на 0,8%, газовані напої – на 0,3%.

При цьому подешевшали цукор, м’ясо, риба, соняшникова олія та фрукти (насамперед українські яблука). Хоча, експерти відзначають, що в минулому році ціни на яблука були вдвічі менше. Зараз вони коштують від 15 грн/кг.

З промислових товарів і послуг найбільше подорожчала, в порівнянні з вереснем, мобільний зв’язок – на 4,2%. На 2,1% виросло в ціні взуття, на 0,8% – одяг. Також у жовтні суттєво підняли вартість своїх послуг водоканали: за подачу води на 1,9% (на 30-50 копійок/куб. м), за водовідведення на 1,6% (на 15-20 коп./куб. м). А от природний газ подешевшав на 4,2%.

Економісти відзначають, щоб зрозуміти тренд зміни цін, можна порівняти їх від періоду до періоду (наприклад, січень-жовтень 2019 року з січнем-жовтнем 2018 року). Це дає зрозуміти, що в Україні спостерігається зниження цін тільки на яйця – на 21,8%, фрукти – на 6,1%, пальне – на 3,3%, цукор – на 0,6%. Все інше суттєво подорожчало.

Стосовно листопада, що інфляція прискориться. За розрахунками фахівців НБУ, зростання цін за 2019 рік складе 6,3%.

Голова Нацради економічного розвитку Олексій Дорошенко каже, що зростання цін буде більше, 7-7,3%. За його словами, на прискорення інфляції вплине сезонне подорожчання овочів і зростання цін на природний газ і – як результат – на комунальні послуги.

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment