На ринку овочів «борщового набору» укріплюється тенденція до зниження ціни. Просідання цін відбувається не лише за відношенням до попереднього місяця. Аналітики оптового ринку «Шувар» помітили зниження середньої ціни на «борщ» в період з липня по жовтень вперше за останні 4 роки. Лідером за зниженням ціни є морква, тільки за один рік її середня вартість впала майже у 2 рази. Винятком стала лише картопля, ціни на неї сьогодні є рекордно високими за всю історію незалежної України.
«Зниження ціни на «борщ» в цьому сезону може бути пов’язане із збільшенням виробництва. У попередні 3 роки площі під овочами скорочувались і ціни, відповідно, зростали», – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».
На думку експерта, на відміну від попередніх років зростання ціни у другій половині поточного сезону під питанням. Стабільно низькі ціни протягом всього періоду зберігання в наслідок збільшення виробництва – це не нова ситуація для нашої країни. Наявна інфраструктура зі зберігання овочів дозволяє повністю забезпечити внутрішній ринок місцевою продукцією.
«У попередні роки ціни на український «борщ» зростали переважно за рахунок скорочення виробництва, а не за рахунок експорту. Експортувати «борщ» навіть стало складніше, фітосанітарні вимоги в сусідніх країнах стали більш жорсткими. В таких умовах навіть незначне збільшення виробництва може призвести до зниження ціни і саме це ми сьогодні бачимо», – додає пані Гетьман.
За даними «Інфо-Шувар», станом на 18 листопада 2019 року на найбільшому в Західному регіоні оптовому ринку ОРСП «Шувар» овочі «борщового набору» пропонуються в 1,5-2 рази дешевше, ніж рік тому. І тільки ціни на картоплю за рік зросли майже у 2 рази, хоча у листопаді картопля теж дешевшала.
Від початку сезону на майданчику для торгівлі з автомобілів ОРСП «Шувар» вже було продано понад 55 тис. тонн овочів «борщового набору» та картоплі. У порівнянні із тим самими періодом 2018 року пропозиція на ринку збільшилась на 17%.
Читайте наші новини у мережі Facebook