Про це свідчать дані Мінфіну щодо середньої вартості харчових продуктів серед крупних торгівельних мереж України.
Читайте також: Урядовці знову хочуть реформувати прожитковий мінімум
Найбільших змін зазнала вартість овочевого салату. Так, у жовтні він подорожчав на 26,5%, порівняно з його ціною у попередньому місяці. У поточному році ціна на огірок з початку вересня до початку жовтня збільшилась на 84,8% (до 33,34 грн/кг). Така ситуація спричинена відносно стабільним попитом на огірок та різким зменшенням його пропозиції на українських ринках. Окрім цього, цей овоч став у жовтні 2019 року дорожчим на 31,1% (або на 7 грн 91 коп/кг), порівняно з даними за аналогічний період минулого року. Червоний помідор у жовтні 2019 року став дорожчим на 37,3% (або на 8 грн 72 коп/кг), порівняно з його ціною у вересні, але все одно є дешевшим на 14%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Таке зниження вартості помідорів виробники пояснюють посиленням конкуренції всередині галузі та хорошим врожаєм у деяких регіонах України через теплі погодні умови на початку цьогорічної осені.
Український аналог американської популярної страви – салбургер, став дорожчим у жовтні 2019 року на 1,1% (або на 17,66 грн), порівняно з його вартістю у вересні та на 9,1%, порівняно з минулим роком. Основний продукт українського столу – домашнє сало, у жовтні поточного року, порівняно з вереснем, не змінився в ціні і залишився на рівні 119 грн. 90 коп./ кг. А от за рік сало подорожчало на 5,2%, порівняно з його вартістю за аналогічний період минулого року. Жовтнева ціна на солоний огірок піднялась на 4,1% (або на 3 грн 22 коп/кг), порівняно з вересневими показниками і на 29,6%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Ріст цін торкнувся й часнику, який подорожчав у жовтні на 26,5% (або на 12 грн 97 коп/кг), порівняно з вереснем та на 39, 6% (або на 16 грн 37 коп/кг), порівняно з жовтнем 2018 року. Вартість житнього хлібу від початку осені до теперішнього періоду зросла на 1,3% та на 26,9%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Очевидно, що подорожчання основних продуктів для виробництва хліба стало однією з причин створення існуючої цінової кон’юктури на цей соціально важливий продукт.
Яблучний компот у жовтні 2019 року зріс в ціні на 3,4%, порівняно з вереснем, в основному через подорожчання за відповідний період 1 кг яблуко на 3,7% та 1 кг цукру на 1,9%. Також у жовтні 2019 року яблука коштували у два рази дорожче, порівняно з їх ціною за відповідний період минулого року.
Приємним є той факт, що на тлі зростання цін, середня заробітна плата в Україні (за даними Мінфіну) на кінець вересня склала 10687 грн/особу, що на 18,1% (або 1645 грн/особу) більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Можна зробити висновок, що навіть з таким ростом цін на харчові продукти, у українців є можливість продовжувати ласувати улюбленими національними стравами.
Джерело: Аналітичний департамент УАК
Читайте наші новини у мережі Facebook