Що нізащо не можна їсти зранку, а чим снідати корисно – дізнайтеся в нашому матеріалі.
Якщо ви хоч трохи піклуєтеся про свій організм – ви нізащо не пропустите сніданок. Це як заправити бак – тільки не машини, а вашого особистого тіла, – від цього залежить весь день.
Так, ми сто разів чули, як важливо снідати. Та ми чомусь вважаємо, що зранку можна їсти абсолютно все. Подейкують, калорії зранку перетворюються на енергію, а не відкладаються на боках. І взагалі, хоч якийсь сніданок кращий за ніякий.
Така логіка спрацьовує не з усім. Можливо, млинці не зіпсують ваш торс – та є проблеми серйозніші. Зранку ви годуєте не стільки свій шлунок, скільки мозок. Йому конче потрібні корисні елементи, щоб допомогти вам не облажатися на роботі! Тож нумо розбиратись, як снідати так, щоб ваш мозок протягом дня працював як швейцарський годинник.
Рейтинг маст-хев продуктів на сніданок
#1. Вівсяна каша
Дуже неочікуваний пункт, посміхнетеся ви. Та окрім очевидної користі, вівсянка позитивно впливає і на ваш мозок.
Серед усіх круп саме вівсянка є лідером за вмістом білків, клітковини, жирів та вуглеводів, які організм легко перетравлює. Натомість засвоєння корисних речовин навпаки відбувається досить повільно, тож такий сніданок забезпечить ситість на довгий час.
Крім того, вівсянка багата вітамінами А, Е, К і В та мінералами, як ось: магній, фосфор, йод, залізо. Регулярне її вживання покращить пам’ять, увагу та концентрацію.
#2. Яйця
Вони насичені білками та протеїнами. 1-2 яйця зранку збагатять ваш організм цілою купою вітамінів, зокрема А, В2, В5, В12, Е і D, а також мінералів: фосфор, йод, залізо, селен, біотин. Такий сніданок допоможе вам почуватися енергійним протягом дня.
Також у складі яєць є фолієва кислота. Вона покращує пам’ять і здатна запобігти руйнуванню мозку хворобою Альцгеймера.
#3. Арахісова паста
Корисний сніданок може і повинен бути смачним! До того ж, арахісове масло можна придбати в будь-якому супермаркеті, і на приготування страви не знадобиться багато часу.
У складі арахісової пасти багато протеїну, корисних жирів та кислот. Вони підвищують імунітет та забезпечують відчуття ситості надовго.
Також вона багата вітамінами групи В, які просто незамінні для мозку! Вони поліпшують пам’ять та мозкову активність, пришвидшують процес мислення.
Корисний сніданок може і повинен бути смачним! До того ж, арахісове масло можна придбати в будь-якому супермаркеті, і на приготування страви не знадобиться багато часу.
У складі арахісової пасти багато протеїну, корисних жирів та кислот. Вони підвищують імунітет та забезпечують відчуття ситості надовго.
Також вона багата вітамінами групи В, які просто незамінні для мозку! Вони поліпшують пам’ять та мозкову активність, пришвидшують процес мислення.
Звичайні йогурти на полицях супермаркету – ті, що зі смаком ківі, малини і т. д. – не приносять користі вашому організму, а тим більше мозку. Грецький йогурт не такий смачний, адже в ньому немає цукру. Проте це легко змінити, додавши фрукти й горіхи.
Грецький йогурт містить удвічі більше білків, ніж звичайний. Також у ньому значно менше жирів та вуглеводів. Його вживання не спричиняє різкого викиду цукру у кров – а це, між іншим, обмежує мозкову активність.
#5. Кава і чай
Хороша новина для всіх, хто не уявляє свій ранок без ароматної кави. Кофеїн у її складі значно покращує мозкову активність, а саме:
- Покращує увагу та концентрацію: кофеїн блокує вироблення аденозину, що викликає сонливість;
- Підвищує настрій: кофеїн сприяє виробленню в організмі серотоніну – гормону щастя.
Не менш корисною зранку буде чашка зеленого чаю. У ньому також міститься кофеїн. Більш того, амінокислота L-теанін у його складі зменшить почуття неспокою та втоми.
Численні антиоксиданти, якими багатий зелений чай, запобігають зниженню мозкової активності.